Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Odstopil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Slovenija | 17.10.2014, 19:08

Vlado Mira Cerarja le mesec dni po prisegi zapušča minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Jožef Petrovič je nepreklicno odstopil, potem ko je v javnosti završalo, da naj bi bil vpleten v kartelno dogovarjanje. Sporna naj bi bila njegova vloga v poslu podjetij DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux, ki naj bi javni upravi dobavljala predrag pisarniški material. Petrovič očitke zanika.

Petrovič se je za ta korak odločil po premisleku in pogovoru s premierjem. Poudaril je, da ne odstopa, ker bi menil, da je v svojem preteklem delovanju posloval v nasprotju z zakoni ali neetično, ampak zato, da bo lahko v miru dokazal, da ni storil, kar navajajo mediji. "Odstopam, ker želim tej vladi, da bo lahko v teh težkih trenutkih v miru delala," je dodal. Cerar je Petrovičevo odločitev sprejel. Iz njegovega kabineta so ob tem sporočili, da premier verjame, da bo Petrovič tudi uradno dokazal, da ni prišlo do nezakonitega poslovanja.

Kaj je v ozadju?

Agencija za varstvo konkurence je ugotovila, da so podjetja DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux od sredine leta 2007 do konca leta 2012 kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Odločbo, da so se med junijem 2007 in novembrom 2012 pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom in ostalim organom javne uprave nedopustno dogovarjala, so dobila včeraj. Javna agencija je ugotovila, da so podjetja ravnala usklajeno pri delitvi javnih naročil, oddaji prikrojenih ponudb ter določanju prodajnih cen in ostalih pogojev za dobavo pisarniškega materiala, s čimer so kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Petrovič je bil takrat zaposlen v DZS in po poročanju TV Slovenija kot divizijski direktor podpisnik sporne pogodbe v imenu tega podjetja. Zatrdil je, da nikoli ni bil obveščen, da je stranka v kakršnem koli postopku pred agencijo za varstvo konkurence ali organi pregona, zato sklepa, da odločba ni bila naslovljena nanj. "Ker z njo nisem seznanjen, je ne morem komentirati," je dejal. "Vse pogodbe so bile podpisane ob predhodnem soglasju pravne službe in verjamem, da bo družba, v kateri sem bil zaposlen, dokazala, da je ravnala zakonito in da so bile vse listine, na katerih je moj podpis, zakonite," je še povedal. Prav tako je zagotovil, da podpis, objavljen na spletni strani nacionalne televizije, ni njegov.

Odzivi vpletenih podjetij

Iz DZS so sporočili, da odločba javne agencije ni pravnomočna in da bodo proti njej sprožili upravni spor. Verjetno bosta to storili tudi podjetji Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux. V DZS so še zapisali, da je šlo takrat za zelo zahteven javni razpis, ki je obsegal dobavo pisarniškega materiala izredno velikemu številu pravnih oseb, lokacij in različnih dostavnih naslovov. Podjetja so zato oddala skupno prijavo in v notarski obliki sklenila pogodbo o skupnem nastopu, ki so jo ob prijavi na javni razpis tudi predložila naročniku oziroma takratnemu ministrstvu za javno upravo.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...