Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Starejši (foto: Klemen Medved)
Starejši

Kakšni naj bodo medgeneracijski centri?

Slovenija | 18.10.2014, 05:15

V Sloveniji naj bi do leta 2020 zraslo 15 regijskih medgeneracijskih centrov. To predvideva nacionalni program socialnega varstva. Slovenska filantropija je na nedavnem posvetu v Vipavi iskala odgovore na to, kakšni naj bodo. Trenutno bdi nad štirimi centri Hiše Sadeži družbe, ki delujejo v Murski Soboti, Vipavi, Črnomlju in Žalcu. Ker so potrebe po regijah različne, so različni tudi njihovi programi.

Osnovna zamisel medgeneracijskih centrov je po besedah Barbare Goričan iz Slovenske filantropije povezovanje različnih generacij med seboj. "Želeli smo jim dati skupne prostore, v katerih bi se lahko družili, soustvarjali, preživljali čas, prenašali znanja in obenem razvijali neke neformalne oblike pomoči."

Prvi medgeneracijski center pri nas je odprl vrata leta 2008 v Murski Soboti, kjer imajo po petih letih delovanja že 3.000 uporabnikov, večinoma gre za starejše ljudi. V Vipavi, kjer so našteli več kot 1.000 uporabnikov, Hiša Sadeži družbe nasprotno privablja predvsem mlade, prihaja tudi veliko brezposelnih.

Zametkov podobnih centrov je po državi še več. Pobude za medgeneracijsko sodelovanje prihajajo iz različnih društev, civilne družbe in javnih organizacij, ki delajo za ljudi. V Slovenski filantropiji so zato želeli preveriti potrebe in želje na terenu. "Tako bi lahko predlagali koncept, obliko, ki bi zadostila potrebam ljudi v regiji in organizacij, ki se ukvarjajo z medgeneracijskim povezovanjem." Ker so programi brezplačni, želijo v Slovenski filantropiji v svojih vrstah združiti čim več prostovoljcev vseh starosti in oblikovati nove storitve.

Slovenija, Sociala
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...