Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenska Karitas opozarja na problematiko lakote po svetu in doma

Slovenija | 16.10.2014, 21:04

Na Slovenski karitas želijo ob svetovnem dnevu hrane, ki ga zaznamujemo 16. oktobra, in svetovnem dnevu boja proti revščini, ki ga zaznamujemo dan pozneje, opozoriti tako na problematiko lakote po svetu kot tudi na pomanjkanje hrane in ostale pereče socialne probleme v Sloveniji.

Mednarodna Karitas je od 13. do 19. oktobra pripravila teden dejavnosti, ki sodi v dveletno globalno kampanjo, poimenovano Ena človeška družina, hrana za vse. Cilj je do leta 2025 končati lakoto po svetu. Danes zaradi lakote trpi več kot 805 milijonov ljudi, vsako leto zaradi podhranjenosti umre več kot 3 milijone otrok, čeprav po svetu pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, a je ta žal nepravično razporejena. Kampanji in tednu dejavnosti se je pridružilo več kot 50 nacionalnih Karitas po vsem svetu, tudi slovenska. Oboje podpira tudi papež Frančišek, ki vse vabi, naj dvignemo glas za revne in naj se ne obrnemo stran, če vidimo, da je naš sosed lačen. Dejavnosti Mednarodne Karitas v tem tednu vključujejo dogodke v podporo revnim kmetom, ukrepom proti nepravičnim zakonom, ki škodujejo malim kmetom, dogodke, ki želijo podpreti družine, organizirano je razdeljevanje toplih obrokov revnim in dogodki ozaveščanja. Na Slovenski Karitas so v tem tednu povabili slovenske šole in vrtce k izvedbi delavnic ozaveščanja in teka solidarnosti do vseh vrstnikov po svetu, ki občutijo lakoto. Prek leta Slovenska Karitas z darom darovalcev pomaga pri nakupu hrane za podhranjene, šoloobvezne otroke in revne bolnike v posameznih afriških državah.

Tudi v Sloveniji je veliko težav. Slovenska Karitas doma letno pomaga več kot 125.500 ljudem v stiski. Med njimi je več kot 22.000 družin z otroki. Vse več je družin, ki jim grozi deložacija zaradi neplačevanja položnic in zadolženosti. Mnogi, ki prejemajo minimalno plačo in niso upravičeni do socialnih transferjev, ne morejo preživeti svojih družin. Upoštevati je treba tudi približno 39.000 starejših, ki se preživljajo z zelo nizkimi pokojninami in so največkrat osamljeni. Kljub temu, da živijo pod pragom revščine, običajno ne prosijo za pomoč. Več kot 10.000 prostovoljcev, ki delujejo v 451 župnijskih Karitas, je v preteklem letu ljudem v stiski razdelilo 3.302 toni hrane. V tem letu je Slovenska Karitas do septembra razdelila več kot 1.700 ton hrane. V decembru pričakuje še del pomoči iz Sklada najbolj ogroženim osebam, v obliki osnovnih prehranskih izdelkov v skupni količini 1.006,95 tone.

Danes se z revščino v Sloveniji soočajo tudi posamezniki in družine, ki si nikdar v življenju niso mislili, da bodo kdaj prestopili prag človekoljubne organizacije. Prostovoljci in sodelavci Karitas ob tem poudarjajo, da so ljudem, ki so se znašli v stiskah, vedno pripravljeni podati roko. Ob tem pozivajo vse, ki odločajo in sprejemajo zakone, naj storijo več v smeri pravičnejše družbe in zmanjševanja revščine tako po svetu kot v Sloveniji.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...