Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Senat vrhovnega sodišča odločil po pričakovanjih

Slovenija | 02.10.2014, 14:35 Tanja Dominko

Senat vrhovnega sodišča je včeraj vendarle odločil o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Kakšna je odločitev, še ni uradno znano, saj imajo časa kar en mesec, da vpletene obvestijo o tem. A vendar so nekateri mediji vendarle prišli do informacije, čeprav po neuradni poti. Tako je znano, da naj bi pet sodnikov in sodnic zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo. Odločitev ni bila soglasna, a tehtnica se je nagnila v pričakovano smer. Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču zdaj preostane še pot na ustavno sodišče in evropsko sodišče za človekove pravice.

Janša se je že sinoči odzval s tvitom, da smo postali dežela slučajev in ovac. Podpredsednik stranke Zvonko Černač pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da so takšno odločitev tudi pričakovali. „Na vrhovnem sodišču se ni zgodilo nič takšnega, česar v SDS ne bi že vnaprej pričakovali.“ Odločitev še ni uradno znana, a ne pričakujejo, da bo drugačna. „Od Branka Masleše gotovo ne. Tudi zaradi takšnih odločitev, ki jim botruje Masleša, je zaupanje ljudi v pravno državo na tako nizki stopnji“. Opozoril je, da je zadeva Patria "izkrivila rezultat" že petih volitev doslej, in izrazil upanje, da ne bo izkrivila tudi rezultata šestih. "To se seveda ne dogaja slučajno," je prepričan Černač, ki se sprašuje, zakaj je bilo treba o tem odločati skoraj štiri mesece, če je bila pa odločitev že vnaprej znana.

Tudi za Odbor 2014 je to pričakovana novica, a jo obžalujejo. Aleš Primc ob tem za naš radio dodaja: „V Odboru 2014 obžalujemo, da vrhovno sodišče ni izkoristilo odlične priložnosti, da naredi vsaj en korak k izboljšanju ugleda slovenskega sodstva, ampak je to krizo še poglobilo. Senat, ki mu je predsedoval Branko Masleša, ni bil nepristranski, s tem pa ni bil izpolnjen osnovni pogoj o poštenem sojenju. Ker je očitno šlo pri tem sojenju tudi za osebno maščevanje Masleše, od pristojnih pričakujemo, da bo sprožilo postopek njegove zamenjave na mestu predsednika Vrhovnega sodišča.

V odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju Zbora za republiko pa so zapisali, da niso bili upoštevani prepričljivi pravni argumenti obrambe, številnih uglednih pravnih strokovnjakov ter nekdanjih ustavnih sodnikov. Prav tako protestirajo, da vrhovno sodišče ni bilo sposobno odločati o prekinitvi prestajanja kazni zapora za Janeza Janšo, čeprav mu, kot so prepričani, zakonska določba to nalaga. Ustavni pravnik Andraž Teršek pa je v pogovoru za Planet TV dejal, da je nezaslišano, da so vrhovni sodniki odločali toliko časa. “To že samo po sebi pomeni kršitev pravice do sojenja v razumnem roku in že samo zaradi tega lahko pride zadeva pred evropsko sodišče za človekove pravice,” je prepričan. Po njegovem mnenju je to tudi razlog za disciplinsko odgovornost vpletenih sodnikov. “Kar se dogaja v zvezi s to zadevo pri nas, je nazoren dokaz, kako pravno in demokratično nerazvita družba smo, pri čemer se to nanaša na vse vpletene,” pravi Teršek. Sam pri Patrii opazil veliko očitnih kršitev ustave, pri čemer poudarja, da ob tem ne gre za vprašanje krivde, ampak za vprašanje pravilnosti postopka.

V SDS so sicer ob bok tej zgodbi spisali dopis, ki so ga naslovili na celoten državni vrh. V njem so opozorili na negativen odnos predsednika Vrhovnega sodišča, Branke Masleše, do Janeza Janše, jih pozvali, naj se do tega opredelijo ter tudi sporočijo, kaj bodo storili, da bo v sodstvu vzpostavljena tudi odgovornost ter odpravljena kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih.

Vse pa kaže, da lahko Janša ostane tudi brez poslanskega mandata. Pravniki, so bili imenovani v posebno strokovno skupino, so namreč včeraj le izrazili svoje mnenje, kot da bi čakali na odločitev vrhovnega sodišča. Eden od članov skupine Ciril Ribičič je dejal, da so pripravili dve možnosti, ki sta v skladu z ustavo. Neuradno je ena od njih začasno prenehanje mandata, več ni znano. Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat je bil včeraj zelo zadržan. Prav tako tudi ni pojasnjeval, kako bi bilo praktično izvedljivo v državnem zboru, če Janši začasno preneha mandat. Po vsej verjetnosti pa bi Janšo nadomestil tisti, ki je bil za njim na listi SDS. Medtem pa današnje Delo poroča, da strokovna skupina ponuja tri možnosti- prenehanje mandata, ohranitev mandata ali pa zamrznitev mandata. Očitno je Ribičič, ko je včeraj dajal izjavo medijem, ohranitev mandata že samo po sebi odmislil. Ali bodo tako storili tudi poslanci, ki bodo imeli zadnjo besedo, pa bomo še videli.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...