Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Cerkev smo mi vsi; nihče naj ne bo razlog pohujšanja

Cerkev po svetu | 29.10.2014, 13:26 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o Cerkvi kot vidni in duhovni stvarnosti. Ob tem je poudaril, da smo Cerkev vsi mi, ne samo papež, škofje, duhovniki, redovniki in redovnice. Vsi pa si moramo tudi prizadevati, da nismo v pohujšanje.

Tako kot ima Kristus dve naravi, človeško in Božjo, ima tudi Cerkev vidno in duhovno stvarnost. A kako vidna stvarnost lahko služi duhovni, se je vprašal papež. "Cerkev je prek svoje vidne stvarnosti, prek vsega, kar je vidno, zakramentov in pričevanja vseh nas kristjanov, poklicana, da je blizu vsakemu človeku, zlasti revnemu, trpečemu in odrinjenemu, tako da se še naprej nad vsemi čuti sočuten in usmiljen Jezusov pogled," je dejal sveti oče in tako pojasnil, da tudi vidna stvarnost Cerkve ni merljiva, saj ne moremo vedeti za vse dobro, ki je storjeno. Veliko je namreč dobrih del ljubezni, zvestobe v družinah, dela pri vzgoji otrok, pri posredovanju vere, veliko je trpljenja bolnih, ki ga darujejo Gospodu. In vsega tega ni mogoče izmeriti, je dejal papež.

Spregovoril pa je tudi o naši krhkosti, naših omejitvah in grehih, ki jih moramo globoko obžalovati, zlasti takrat, ko dajemo slab zgled ali smo razlog pohujšanja. "Naše pričevanje je tisto, ki govori o tem, kaj pomeni biti kristjan. Prosimo, da ne bi bili razlog pohujšanja," je še dejal Frančišek in dodal: "Vsi lahko postanemo razlog pohujšanja, prav tako pa lahko postanemo pričevalci."

Papež je pred splošno avdienco blagoslovil kip Janeza Pavla II., delo Antonia Perettija, po katehezi pa se je spomnil tudi 43 mehiških študentov, ki so izginili 26. septembra v mehiški državi Guerrero in so jih po pričevanju nekega duhovnika zažgali člani mamilarskega kartela. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi širjenja ebole.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.