Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež Pavel VI. razglašen za blaženega

Svet | 19.10.2014, 13:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v navzočnosti več kot 60 tisoč romarjev z vsega sveta na Trgu sv. Petra za blaženega razglasil papeža Pavla VI. Sveta maša je zaznamovala tudi sklep plenarnega zasedanja 3. izredne sinode o družini. Slovesnosti se je udeležil tudi zaslužni papež Benedikt XVI. Kristjan, ki živi evangelij je Božja novost v Cerkvi in v svetu. Bog ima zelo rad to novost, je v nagovoru poudaril papež Frančišek. Maše ob sklepu sinode sta se udeležila tudi predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan in kardinal Franc Rode.

Papež je v nagovoru najprej spregovoril o sinodi, ki je bila po njegovih besedah velika izkušnja, kjer so škofje z vsega sveta skupaj živeli kolegialnost in čutili moč Svetega Duha, ki vodi ter vedno prenavlja Cerkev. Ta pa je po papeževih besedah poklicana brez oklevanja oskrbeti rane številnim obupanim ljudem in v njih znova prižgati upanje.

Zatem pa je Frančišek spregovoril o bl. Papežu Pavlu VI., ki je ustanovitelj škofovske sinode. „O tem velikem papežu, o tem pogumnem kristjanu, o tem neutrudljivem apostolu, pred Bogom danes ne moremo ne izreči preproste, iskrene in pomembne besede: hvala! Hvala ti, naš dragi in ljubljeni papež Pavel VI.! Hvala za tvojo ponižno in preroško pričevanje ljubezni do Kristusa in njegove Cerkve!“, je dejal sveti oče.

V tej ponižnosti pri njegovem delu za koncil, žari veličina blaženega Pavla VI., ki je znal, tudi v sekularizirani družbi z daljnovidno modrostjo, včasih osamljen, uravnavati krmilo Petrove barke, ne da bi izgubil veselje in zaupanje v Gospoda.

Cerkev je vodil tako, da je lahko bila hkrati vsem ljudem ljubeča mati ter delivka zveličanja, je poudaril papež Frančišek.

Pred molitvijo Angelovega češčenja je pozdravil vse romarje, ki so prišli tako iz Italije kot z vsega sveta, še posebej pa vernike, ki so prišli iz Bresce, Milana in Rima na beatifikacijo Pavla VI. Slednji je bil neutrudni zagovornik misijonov ad gentes. O tem pričuje apostolska spodbuda Evangelii nuntiandi, s katero je hotel prebuditi zagon ter prizadevanje za misijonsko poslanstvo Cerkve, kar je še posebej pomembno na današnjo misijonsko nedeljo.

Benedikt XVI. in Frančišek
Benedikt XVI. in Frančišek © CTV

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...