Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

S sprejetjem končnega poročila zaključena izredna sinoda o družini

Svet | 19.10.2014, 09:57 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po sinočnjem zadnjem sinodalnem zasedanju odločil, da se javno objavi sklepno poročilo sinode. O dokumentu so za vseh 62 členov glasovali sinodalni očetje in zanje dosegli zadostno večino. Posebej kočljivi so bili trije členi, povezani s prejemanjem obhajila ločenih in znova poročenih ter o homoseksualcih, ki so dosegli le absolutno večino.

Papež je želel, da se javno objavi, koliko glasov je prejel določen člen, da ne bi bilo v prihodnosti kakšnih nejasnosti. Dokument sicer vsebuje strukturo in temeljne vsebine razprave, ki je sledila predstavitvi vmesnega poročila, 13. oktobra. Vključuje pa tudi mnoge med 470 dopolnili, ki so jih sinodalni očetje predstavili v delu po skupinah. Besedilo torej ne govori več samo o ranah in težavnih primerih, ampak tudi o pozitivnih vidikih družine.

Dvotretjinske večine niso dosegli členi 52, 53 in 55, ki so povezani s prejemanjem zakramentov s strani ločenih in na novo poročenih, zato jih bodo še poglobili, pa tudi o homoseksualnih skupnostih, ki jih Cerkev ne sprejema, kljub temu pa poudarja, da je treba osebe s homoseksualnimi nagnenji sprejeti s spoštovanjem. Kljub vsemu so po besedah p. Lombardija tudi ti členi dobili večino, nakazujejo le, da jih je treba še bolj poglobiti.

V primerjavi z vmesnim poročilom, sklepno poročilo ne govori več o načelu postopnosti, ne govori o otrocih, ki živijo v istospolnih parih in bolj odločno poudari, da istospolne skupnosti ne moremo primerjati z zakonskimi zvezami med možem in ženo. Ob tem tudi poudarja, da niso sprejemljivi pritiski na škofe glede teh vprašanj.

Poleg tega dokument govori tudi o nameri, da bi bili postopki za ugotavljanje ničnosti zakona brezplačni, o pozornosto do posvojitev otrok, do žena in otrok, ki so žrtve spolnega nasilja ter opozorilu pred pornografijo in napačno uporabo svetovnega spleta.

Ob sklepu se mnogim družinam, ki so zveste Kristusu, škofje zahvalijo za njihovo pričevanje. S tem poročilom se zaključuje izredna sinoda družina, sinodalna pot pa se nadaljuje do redne sinode, ki bo oktobra 2015 in za katero omenjeno poročilo služi kot pripravljalni dokument.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...