Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Sinoda 13. dan: Predstavljeno pismo družinam sveta

Svet | 18.10.2014, 14:41 Marjana Debevec

V sinodalni dvorani je v navzočnosti papeža Frančiška dopoldne potekala 14. kongregacija izredne sinode o družini, na kateri so sinodalni očetje odobrili sporočilo, namenjeno vsem družinam različnih celin, predvsem pa tistim, ki sledijo Kristusu, ki je pot, resnica in življenje. V njem družine vsega sveta vabijo, naj se skupaj z njimi odpravijo na pot do redne sinode, ki bo prihodnje leto. Izrazili pa so jim tudi občudovanje in hvaležnost, zaradi pričevanja, ki ga dan za dnem ponujajo svetu preko njihove zvestobe, vere, upanja in ljubezni. Sicer pa so škofje v sklepnem poročilu dotaknili različnih tem, ki so jih obravanali v teh dveh tednih.

Zakonska ljubezen, ki je edinstvena in neločjiva, ki vztraja kljub težavam človeških omejenosti, je eden najlepših in najbolj vsakdanjih čudežev, so škofje zapisali v pismu družinam vsega sveta. V njem tudi zatrjujejo, da jih je dialog na sinodi medsebojno obogatil in jim pomagal odpreti oči na vse zapletene okoliščine, v katerih živijo družine danes.

Jezus tudi danes hodi po ulicah našega mesta“, so zapisali in dodali: „V vaših domovih izkušate luči in sence, navdušujoče izzive in dramatične preizkušnje. Temačnost pa postaja vedno gostejša vse do tega, da postane popolna tema, ko v srce družine prodreta zlo in greh“.

Med izzivi pismo najprej omenja zakonsko zvestobo, ki je na trdi preizkušnji zaradi individualizma, šibke vere ter hitrega tempa življenja. Zaradi vsega tega se lahko z zakonskimi krizami soočimo brez potrpežljivosti, odpuščanja, sprave in darovanja. Iz propadlih zakonov pa se rojevajo nove skupnosti, ki ustvarjajo zapletene in problematične družinske okoliščine.

Med drugimi izzivi so omenili še invalidne ali bolne otroke, ostarelost, smrt bližnjih, ekonomske težave zaradi kulta denarja, ki ponižuje dostojanstvo ljudi. Sporočilo sinode je namenjeno tudi brezposelnim staršem, ki ne morejo preživeti svoje družine in mladim, ki zapadejo v drogo ali kriminal. Opozarjajo, da mnoge sence padajo tudi na revne družine, begunce, preganjane zaradi vere in vojn, na žene, ki so žrtve nasilje in trgovine ter na otroke, ki so žrtve zlorab s strani tistih, ki bi jih moralo varovati.

Zato sporočilo odločno poziva vlade in mednarodne organizacije, da naj za skupno dobro spodbujajo pravice družin. Cerkev, kot odprti dom, sprejema vse, brez razlik, so poudarili in se zahvalili vsem, ki delujejo v družinski pastorali.

Pismo družinam nadalje govori tudi o luči, ki žari v mnogih družinah. Ta pa izhaja iz odnosov, v katerih se člani drug drugemu odprejo in hkrati ostanejo to, kar so. Velik poudarek so zato dali pripravi na zakrament zakona.

Sporočilo izpostavlja tudi pomen molitve v družini, ki je mala duhovna oaza ter vzgoje v veri in svetosti, k čamur lahko veliko pripomorejo tudi stari starši. Tako lahko družina, kot domača Cerkev, izrazi bližino obrobnim in zavrženim, ubogim, osamljenim in tujcem.

Sicer pa je v pismu tudi zapisano, da so udeleženci izredne sinode na tem prvem koraku do redne sinode razpravljali o dostopu do zakramentov za ločene in na novo poročene.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...