Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: 11. dan sinode o družini: Sklep dela po skupinah

Svet | 17.10.2014, 10:50

Sinodalni očetje in ostali udeleženci škofovske sinode o družini, ki poteka od nedelje, 5. oktobra, so včeraj sklenili z delom po desetih jezikovnih skupinah. Dopoldne so se sestali še zadnjič, sedmič po vrsti, zatem pa generalnemu tajništvu sinode izročili rezultate svojega tri dni trajajočega dela, med katerim so pregledali poročilo po razpravah in vanj vnesli popravke, predloge in izboljšave. Nato se je v sinodalni dvorani začela dvanajsta generalna skupščina, na kateri so poročevalci skupin predstavili svoje delo, sledila pa je prosta razprava. Od včeraj popoldne pa poteka priprava predloga sklepnega dokumenta sinode o družini, ki bo predstavljen jutri in o katerem bodo sinodalni očetje tudi glasovali.

V poročilu po razpravah je med drugim po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan poudarjeno, da se poročilo osredotoča na družine v krizi, ne da bi se pri tem obširneje oprlo na pozitivno sporočilo evangelija družine, na zakon kot zakrament, ki je nerazvezljiva zveza med možem in ženo, kar je še vedno zelo aktualna vrednota, v kateri verjamejo mnogi pari. Zato je bila izražena želja, da bi dokument vseboval tudi jasno sporočilo spodbude in podpore zvestim zakoncem s strani Cerkve.

Prav tako je bilo rečeno, da je bistvenega pomena bolje poudariti nauk o zakonu, ki je dar Boga. Spomnili so še na nekatere tematike, ki jih poročilo ne vsebuje, kot sta na primer posvojitev ali biotehnologija. Predlagajo tudi, da se naredi večji poudarek na vlogi ostarelih oseb znotraj družine ter na družinah, ki živijo v skrajni revščini, pri čemer je treba obsoditi drame kot so prostitucija, spolno izkoriščanje mladoletnikov in delo otrok. Menijo, da je treba ovrednotiti vlogo družin pri evangelizaciji in posredovanju vere ter pri tem postaviti na svetlo misijonarsko poklicanost.

Glede težkih družinskih situacij je s strani skupin bilo poudarjeno, da Cerkev mora biti hiša, ki vse sprejema, tako da se nihče ne bo čutil zavrnjenega. Poudarjena je bila potreba po jasnejšem in ustreznejšem jeziku.

Kar se tiče pristopanja k zakramentu evharistije ločenih in civilno ponovno poročenih oseb, sta bili izraženi dve točki: kot prvo, nauk se ne bo spremenil in ostaja enak, kot drugo pa je bil nakazan razmislek o obhajanju samo pod določenimi pogoji in z vidika sočutja in usmiljenja. predlagalo se je, da se za temeljitejšo proučitev tega vprašanja ustanovi interdisciplinarna komisija. Večja pozornost je bila predlagana za ločene osebe, ki pa se niso ponovno poročile in so junaški pričevalci o zakonski zvestobi. Obenem je bila izražena potreba po poenostavitvi postopkov za ugotavljanje ničnosti zakona.

Med drugim je bilo tudi poudarjeno, da sklepanje zakona med homoseksualnimi pari ostaja nemogoče, osebe s takšnimi nagnjenji pa je treba pastoralno spremljati in varovati njihovo dostojanstvo, ne da bi se pri tem to razumelo kot odobravanje njihove spolne naravnanosti in njihovega načina življenja s strani Cerkve.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.