Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Življenjepis blaženega papeža Pavla VI.

Cerkev po svetu | 19.10.2014, 12:30 Petra Stopar

Papež Frančišek je na današnji slovesnosti v Vatikanu za blaženega razglasil papeža Pavla VI., čigar pontifikat je trajal med letoma 1963 in 1978. Znan je tudi kot romarski papež, saj je največ potoval in je bil prvi papež, ki je obiskal vseh pet celin. Med drugim je sklenil 2. vatikanski cerkveni zbor, ki ga je začel njegov predhodnik papež Pij XXIII. S slovesno mašo pa se je sklenila tudi izredna sinoda o družini.

Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini se je rodil 26. septembra 1897 v Concesiu v italijanski Lombardiji. Odraščal je v premožni družini višjega sloja. Leta 1916 je vstopil v bogoslovje in zatem šel študirat v Rim na Gregoriano in rimsko univerzo. Leta 1924 je začel delati na vatikanskem državnem tajništvu, kjer je ostal 30 let.

Leta 1953 je bil Montini imenovan za milanskega nadškofa, a brez kardinalskega naslova. Zaslovel je kot 'nadškof delavcev'. Na prvem konzistoriju papeža Janeza XXIII. v decembru istega leta je bil eden od 23 prelatov povzdignjenih v kardinale. Imenovan je bil v osrednjo pripravljalno komisijo za 2. vatikanski cerkveni zbor in tudi v tehnično-organizacijsko komisijo.

Po smrti papeža Janeza XXIII. je bil 21. junija 1963 izvoljen za njegovega naslednika. V svojem prvem sporočilu za svet se je kot papež Pavel VI. obvezal, da bo nadaljeval delo, ki ga je začel Janez XXIII. 14. septembra 1965 je razglasil ustanovitev škofovske sinode, ki so jo zahtevali koncilski očetje, vendar je nekatera vprašanja, ki so se zdela primerna za razpravljanje na sinodi, pridržal. Celibat, ki so ga umaknili iz razprave na četrtem zasedanju koncila, je postal snov za okrožnico, izdano 24. junija 1967. Urejanje rojstev je obravnaval v svoji zadnji okrožnici Humanae vitae 24. julija 1968.

Omenjeni okrožnici sta v zadnjih letih njegovega papeževanja dvignili veliko prahu, uspešno je sklenil koncil, zgodovina pa bo zapisala tudi njegovo strogo reformo rimske kurije. Prav tako so bili dobro sprejeti njegov nagovor Združenim narodom leta 1965, okrožnica Populorum progressio (1967), druga velika družbena poslanica Octogesima adveniens (1971), prva, ki je pokazalo zavest o številnih problemih, ki so prišli na dan šele v zadnjem času, in njegova apostolska spodbuda Evangelii nuntiandi – to pa je bila zadnja večja objava, ki se je dotaknila osrednjega vprašanja osvoboditve in zveličanja.

Pavel VI. je umrl 6. avgusta 1978, na praznik Jezusove spremenitve na gori. Prosil je, naj bo njegov pogreb preprost, da bi ga pokopali v zemljo in ne v grobnico ter mu ne naredili nagrobnika. In res, njegovi posmrtni ostanki počivajo pod baziliko sv. Petra, pod tlemi brez nagrobnika, le z izpisom njegovega imena na marmornatih tleh.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...