Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

FOTO: V Rimu odprli razstavo Umetniki za Karitas

Slovenija | 01.10.2014, 08:16

S splošno avdienco pri papežu Frančišku na trgu sv. Petra v Vatikanu, se bo sklenilo romanje z odprtjem likovne razstave ob 20. likovni koloniji "Umetniki za Karitas".

Umetniki ter sodelavci Karitas in Radia Ognjišče so sinoči sodelovali v Palazzo della Cancelleria na slovesnem odprtju razstave, ki so se je med drugim udeležili kardinal Franc Rode, veleposlanica Republike Slovenije pri Svetem sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek, generalni tajnik Caritas Internationalis Michel Roy ter upokojeni škof in tudi predsednik Slovenske Karitas Metod Pirih. Ta je med drugim o delu in vlogi Karitas povedal: "Hvala Bogu, da se je po 20. letih od kar deluje Karitas, tako na nacionalni kot škofijski ter župnijski ravni utrdila in dobro organizirala. To je evangeljsko in tudi krščansko, kar pomeni, da ne gledamo samo na svoje potrebe ampak pomagamo bratom v stiski."

Škof Pirih je včeraj tudi somaševal s papežem Frančiškom in ob tem svetemu očetu omenil, da v Sloveniji že z nestrpnostjo čakamo nova nadškofa. "Na koncu maše sem papeža spomnil, da sva se pred kratkim srečala v Redipulji. Potem sem mu rekel, da sva rojena isto leto, temu se je nasmejal. Prav tako sem mu dejal, da nestrpno pričakujemo in čakamo, kdaj bodo imenovani novi škofje za Slovenijo, za Ljubljano in za Maribor in papež mi je rekel: Vse vem, vse vem, potrpite. Boste dobili."

Matej Kobal, Franci Trstenjak, papež Frančišek
Matej Kobal, Franci Trstenjak, papež Frančišek © ARO

Veleposlanica Maja Lovrenčič in Jožica Ličen
Veleposlanica Maja Lovrenčič in Jožica Ličen © Tatjana Splichal/Družina

Zbor Radia Ognjišče
Zbor Radia Ognjišče © Tatjana Splichal/Družina

Srečanje s predsednikom mednarodne Karitas
Srečanje s predsednikom mednarodne Karitas © Tatjana Splichal/Družina
Projekt Umetniki za Karitas je v Rimu predstavila Jožica Ličen, avtorje pa Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo je odprla veleposlanica Maja Marija Lovrenčič Svetek. V kulturnem programu je sodeloval zbor Radia Ognjišče. Srečanje je potekalo ob slovenskih domačih dobrotah, ki so jih pripravile sodelavke Karitas in družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Udeleženci likovne kolonije iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)

Razstavljena so tudi likovna dela strokovnih sodelavcev in drugih darovalcev. Prodajno razstavo Umetniki za Karitas, ki poteka ob geslu "Tujec sem in ste me sprejeli" (Mt. 25,35) si bo v Palazzo della Cancelleria v Rimu možno ogledati tudi od 1. do 6. oktobra 2014, vsak dan od 09.00 do 13.00 ure ter od 16.00 do 19.30 ure. Karitas bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Tridnevnega potovanja v Rim se iz Slovenije udeležujejo sodelavci Karitas, umetniki in sodelavci Radia Ognjišče, ki letos praznuje 20 let delovanja, spremljal jih predsednik Slovenske Karitas škof Metod Pirih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...