Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ognjišče, oktober 2014 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče, oktober 2014

Izšlo je oktobrsko Ognjišče

| 27.09.2014, 16:04 Matjaž Merljak

Oktober je mesec molitve rožnega venca in v mesečniku Ognjišče na to v aktualni številki niso pozabili. Tudi nekaj drugih člankov in rubrik je navezanih na molitev. V oktobrski številki odmeva tudi festival Stična mladih, pestra je tudi nova knjižna ponudba.

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja je v pogovoru omenil, da je papež Frančišek ob nedavnem obisku v Redipulji spodbudil k molitvi in delu za mir. Molitev povezuje tudi preiskušane brate in sestre. V tokratni številki predstavljajo Mitjo Romiha s Polja pri Ljubljani. Gost meseca je p. Stane Zore predstojnik slovenskih frančiškanov, njihova provinca praznuje 500-letnico.

V septembrski številki je Ognjišče vabilo na Stično mladih, zdaj v njem lahko najdemo reportažo, predstavljajo študentskega duhovnika Toneta Česna. Zanimiva je Mladinska priloga z osrednjo temo Služba - misija mogoče. Knjižno ponudbo pa predstavlja Urednikova beležnica, v nadaljevanju jo objavljamo v celoti.

Jeseni kmetje pobirajo svoje pridelke, čeprav jih bodo letos zaradi obilice dežja in poplav, žal, pobrali manj kot druga leta. Zato naj vam ne zveni preveč čudno, če se na našem uredništvu jeseni počutimo podobno kot obdelovalci zemlje, saj na neki način »pobiramo« sadove svojega dela. Kar tri knjige so prišle iz tiskarje v zadnjem času. Na kratko smo jih že predstavili, vse te tri pa imajo skupno lastnost, da so res »knjige Ognjišča«, saj so na željo in pobudo bralcev nastale iz prispevkov, objavljenih v naši reviji. Dve knjigi sta izpod peresa že pokojnega Bogdana Žorža (Nauk gora in Pisma Bogdanu Žoržu), eno pa je napisal priljubljeni igralec Gregor Čušin (Na tretji strani) in je njegova prva knjiga, ki je izšla pri naši založbi.

Če tem knjigam prištejemo še dve, ki sta nastali iz prispevkov dolgoletnega sodelavca Karla Gržana (Od senc k svetlobi in Dodajajmo življenju Življenje), je letos izšlo kar pet knjig, ki so plod večletnega sodelovanja z revijo.

Ognjišče, oktober 2014, naslovnica
Ognjišče, oktober 2014, naslovnica © Založba Ognjišče
Ta »plemenita tradicija« pa se bo še nadaljevala. Pred odhodom v tiskarno je knjiga Svetopisemski lik. Vanjo je naš dolgoletni urednik Silvester Čuk ob 50-letnici duhovništva uvrstil 50 osebnosti iz Svetega pisma, ki jih je mesec za mesecem predstavljal v reviji. Knjiga je poklon naše založbe ob njegovi zlati maši. V pripravi pa je tudi izbor zgodb, ki izhajajo v rubriki Povejmo z zgodbo. Knjiga zgodb, ki jo bodo poživljale ilustracije Petra Škerla, bo imela zasnov Zgodba zate in bo lepo darilo ob prihajajočem Miklavžu, božiču in novem letu.

Lepo darilo za praznične dni pa bosta tudi novi knjigi za otroke Pobarvaj božič. To je pobarvanka, ki je hkrati tudi pripoved, ki nam odstira zgodbo prvega božiča, ko je bil Jezus rojen v Betlehemu. Druga, Božična odštevanka je svojevrstni adventni koledar, ki bo otroke na zanimiv način (z nalepkami za vsak dan do božiča) pripravljala na praznik Gospodovega rojstva. Po božiču pa boste lahko stenski adventni koledar obrnili in postala bo merilnik višine za otroke.

Več o knjigah, primernih za decembrska obdarovanja, pa v prihodnjih številkah Ognjišča, ko bomo reviji tudi priložili poseben katalog.

In če sem se že toliko razpisal o darilih, naj omenim, da je izšel ponatis knjige Krstni album. Če boste otroku, oziroma njegovi družini, podarili to knjigo, jih bo še dolgo spominjala na dan, ko je njihov novorojenec postal kristjan in jim tudi predlagala nekaj spodbud za krščansko življenje.

Slovenski duhovniki so v zgodovini gojili skrb za jezik in se trudili, da bi njihovi rojaki imeli dobro duhovno hrano. Enega od teh – Janeza Svetokriškega, ki je znan po svojih pridigah in ga imajo nekateri za prvega slovenskega pripovednika, vam predstavljamo v tokratni prilogi.

Oktober je tudi mesec rožnega venca, zato si na strani 23 lahko ogledate drobno knjižico o tej molitvi in CD, na katerem so posneti vsi deli rožnega venca. K molitvi in delu za mir nas je spodbudil tudi papež Frančišek ob svojem obisku v Redipulji. Več o tem dogodku si lahko preberete na str. 30.

Več na spletni strani mesečnika Ognjišče.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...