Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO in AUDIO: Začenja se Euroskills – tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih

Slovenija | 01.10.2014, 10:03 Robert Božič

V Lilu v Franciji je je že vse nared za letošnje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014, na katerem bo svoje znanje v 41 poklicnih panogah pokazalo preko 400 tekmovalcev iz 25 držav. Slovenijo zastopa 15 tekmovalcev v sedmih poklicnih panogah: kamnoseštvu, lesarstvu, aranžerstvu, cvetličarstvu, računalništvu, mehatroniki, kuharstvu in strežbi.

Miha Lovšin, glavni koordinator slovenske ekipe pravi, da se pozna napredek: " Tako Slovenija, kot tudi ostale države, postajajo zrelejše na teh tekmovanjih, to se pozna predvsem pri investiciji časa v priprave, pazljivosti priprav in samega tekmovanja." Letos se bo Slovenija prvič potegovala za lovorike tudi v panogi kamnoseštva, ki se je pridružila ostalim šestim področjem, na katerih Slovenci tekmujemo.

Slavko Mirtič, mentor lesarjev, pravi, da zanimanje za poklice raste in so veseli, ker je to tudi namen tekmovanja Euroskills. O slovenskih predstavnikih pa pravi: "Fantje so motivirani, imajo veliko znanja podkovanega s prakso, ne bojijo se novih izzivov in upajmo, da jim bo dobro šlo.

Kaj je Euroskills?

Euroskills je tekmovanje mladih strokovnjakov med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge. Namen tekmovanja je promocija poklicnih spretnosti, ustvarjanje okolja za sodelovanje izobraževalcev in zaposlovalcev ter prispevek k strokovnemu napredku in k večji zaposljivosti talentiranih mladih strokovnjakov. Tekmovanje EuroSkills se odvija vsaki dve leti, Slovenija pa bo na njem letos nastopila že četrtič. Do sedaj je naša država na teh tekmovanjih osvojila skupno 1 zlato, 6 srebrnih in 2 bronasti odličji ter 6 medalj za odličnost.

 

 

 

 

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.