Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

GOD o trgovini z ljudmi

| 22.09.2014, 16:22 Matjaž Merljak

Gostja tokratne oddaje z begunsko in migracijsko politiko Gradimo odprto družbo GOD je bila Nina Stenko Primožič, strokovna sodelavka pri projektu Oskrba žrtev trgovine z ljudmi pri Slovenski Karitas. To je huda kršitev vseh temeljnih pravic, ki se lahko zgodi vsakemu od nas ali našemu družinskemu člani. Temeljni pogoj za izkoreninjenje je spoštovanje ljudi.

Od leta 2003 skladno s sklepom vlade deluje medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi, ki pripravlja letna poročila v povezavi z Nacionalnim koordinatorjem za boj proti trgovini z ljudmi. Boj proti trgovini z ljudmi zajema tako področje preventivnih aktivnosti za različne rizične skupine: osnovnošolce, srednješolce, migrante ... izobraževanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z ljudmi ter pomoč in zaščito žrtev.

Povedala je, kakšne vrste trgovine z ljudmi poznamo v tujini in kakšne v Sloveniji. Pri nas so najbolj pogoste: prisilna prostitucija, prisilno beračenje, prisilno delo, prisilne poroke in prisilno služabništvo.

Poglavitni vzroki, da nekdo (lahko) postane žrtev trgovine z ljudmi, so revščina in feminizacija revščine, pomanjkljiva izobrazba, brezposelnost, pomanjkanje priložnosti in alternativ, spolna diskriminacija, nasilje v družini, življenje v disfunkcionalnih družinah ter pomanjkanje priložnosti za zakonito migracijo.

Slovenska Karitas v boju proti trgovini z ljudmi v Sloveniji nudi pomoč in oskrba žrtev, ozaveščanja otrok in mladostnikov, izobraževanje za prostovoljce ter mednarodno sodelovanje.

V pogovoru je povedala, kako prepoznajo, da je nekdo žrtev trgovine z ljudmi in kako ji pomagajo. Pri tem sodelujejo s Policijo. Prisilnega berača od berača prepoznamo potem, da drugi nagovarja ljudi, ima očesni kontakt, prvi pa ne. Prisilne berače srečujemo po vseh mestih in se selijo iz kraja v kraj.

V letu 2011 so prepoznali 29 oseb (od teh eden moški in en otrok), ki so bile žrtev trgovine z ljudmi v naši državi. Sedem od teh je potrebovalo celostno oskrbo. V letu 2012 so identificirali 16 žrtev, lani pa kar 41. Med žrtvami so tudi begunci ter prosilci za mednarodno zaščito. Oboroženi spopadi in vojna stanja vedno povzročijo ranljivost za trgovino z ljudmi.

Lansko leto je bil v Ljubljani mednarodni simpozij s tematiko boja proti trgovini z ljudmi. Okrepili so prizadevanja za medsebojno sodelovanje in za večjo učinkovitost preventivnih aktivnosti. Tuji in slovenski gostje so predstavili zakonodajni okvir boja pri trgovini z ljudmi ... Samo s skupnimi močmi bodo lahko uspeli prehiteti trgovce z ljudmi in ne biti en korak za njimi, ampak več korakov pred njimi.

V teh dneh o prisilni prostituciji ozaveščajo z Neisho, ki je napisala skladbo Gloria, posnet je tudi videospot. Govori o ženskah, ki zapadejo v začaran svet prostitucije, ki za žensko tako ali drugače pomeni propad.

Trajna rešitev, da ne bi bilo več trgovine z ljudmi, je po mnenju Nine Stenko Primožič, je spoštovanje sočloveka.


 

Vabilo za nove prostovoljce in prostovoljke

Tudi v novem akademskem letu 2014/15 Jezuitsko združenje za begunce Slovenije vabi nove prostovoljke in prostovoljce, da se nam pridružijo pri delu z begunci, tujci in prosilci za mednarodno zaščito. Pri svojem delu imajo prostovoljci neposreden stik z ljudmi.

S tujci se srečujemo v Centru za tujce (Postojna), kjer se izvajajo različne družabne aktivnosti kot so igre in delavnice. Delo s prosilci za mednarodno zaščito poteka v Azilnem domu (Ljubljana), kjer poteka vrtec za predšolske otroke, izvajajo se ustvarjalne delavnice za otroke in šoloobveznim otrokom se pomaga pri domačih nalogah. Beguncem nudimo podporo pri njihovi integraciji v slovensko družbo.  

Prostovoljno delo poteka od oktobra 2014 do junija 2015 enkrat tedensko po dve uri. Program vsebuje začetno in vmesno izobraževanje, mesečne supervizije, podporo mentorja in so-prostovoljcev ter neformalna srečanja.

Kdor bi se nam rad pridružil, naj pokliče na telefonsko številko 01/430-00-58 ali 031/636-964 ali po elektronski pošti.  

Vsi lepo vabljeni!


 

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, nas pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko urada 031/636-964. Veseli bomo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 19. oktobra , ob 18.40.

Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...