Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Franc Rode (foto: Alen Salihović)
Kardinal Franc Rode

Kardinal Rode: Cerkev na Slovenskem ima v sebi življenjsko moč

Slovenija | 21.09.2014, 09:03 Marjana Debevec

Kardinal Franc Rode in mariborski upokojeni škof Jožef Smej bosta danes obeležila svoja jubileja. Kardinal Rode, ki bo v torek praznoval 80. rojstni dan, bo slovesno sveto mašo daroval v domači župnijski cerkvi v Grobljah pri Domžalah. Škof Smej pa bo v rodni Bogojini z jubilejno železno mašo obeležil 70 let duhovništva.

Kardinal Franc Rode je v bogoslovje stopil v Buenos Airesu, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1960 v Parizu. Po prihodu v Slovenijo leta 1965 je sprva služboval v Celju, nato je med drugim predaval na ljubljanski teološki fakulteti in se posvečal publicistični dejavnosti. V tem času je tudi predaval na teoloških tečajih in se v svojih kritičnih nastopih loteval širših družbenih vprašanj, kar je imelo odziv tudi pri tedanji oblasti. O vsem tem je spregovoril v včerajšnji oddaji Naš gost.

Leta 1981 je Rode iz Slovenije odšel v Vatikan, kjer je prevzel službo v takratnem papeškem tajništvu za dialog z neverujočimi, od leta 1993 je bil tudi tajnik Papeškega sveta za kulturo. Leta 1997 se je vrnil v Ljubljano, saj ga je papež Janez Pavel II. imenoval za ljubljanskega nadškofa. V času opravljanja nadškofovske službe je veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo. Po njegovem prizadevanju je bil 6. februarja 2004 razglašen Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih.

Kot ljubljanski nadškof je Rode pritegnil tudi pozornost širše javnosti s svojimi pogledi na aktualno družbeno-politično dogajanje. Zadnje desetletje je kardinal Rode večinoma preživel v Vatikanu. Od leta 2004 do 2011 je bil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, leta 2006 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za kardinala.

Rode je v intervjuju za Radio Ognjišče komentiral nekatere aktualne zadeve. Kot je dejal, so odprta vprašanja med Cerkvijo in državo še vedno verska vzgoja, duhovna oskrba v vojski, zaporih in bolnišnicah ter vprašanje vzdrževanja cerkvene umetniške dediščine, ki je hkrati tudi državna kulturna dediščina. Med drugim predlaga, da bi bil verouk priznan kot eden od obveznih izbirnih predmetov.

Glede sprave je dejal, da je treba najprej pogledali v oči zgodovinski resnici. "Govoriti o narodnih izdajalcih je danes, najmanj kar lahko rečem, neokusno. Tega slovenska javnost ne prenese več," je še dejal kardinal Franc Rode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...