Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
prof. dr. Andrej Mihevc (foto: ARO)
prof. dr. Andrej Mihevc

Kras je krasen, naš gost: dr. Andrej Mihevc

| 13.09.2014, 11:43 Blaž Lesnik

Doktor geografije, ki je svojo raziskovalno vnemo usmeril kraško površje in podzemlje, Andrej Mihevc je v oddaji Naš gost spregovoril o značilnostih raziskovanja krasa, jamarstvu in o svojih raziskovalnih dosežkih. Med drugim je sredi osemdesetih odkril črno človeško ribico, nedavno pa v jami pri Sežani prazgodovinske stenske risbe.

Dr. Andreja Mihevca je v mladosti bolj zanimala biologija, potem pa se je to zanimanje preneslo najprej na jame, kasneje pa širše na kras Njegovo pozornost je v sedmem razredu pritegnila vrtača v okolici domačega Logatca. "Neko nedeljo pred kosiloma sva z bratom gledala televizijo. Pokojni Pavel Kunaver je imel neko oddajo o Rakovem Škocjanu. Govoril je o vrtači in popoldne sva šla z bratom s kolesi do tiste vrtače...To je bila prva vrtača, ki sem jo dojel kot vrtačo."

Zanimanje za naš kraški svet je že zelo staro, sega v srednji vek, z Valvazorjevimi opisi, poimenovanje krasa je referenčno tudi za druge jezike. Zakaj je kras tako krasen? Kaj pravzaprav krasolovci preučujejo in kako je lahko to koristno tudi za druga področja?

Naš gost dr. Andrej Mihevc je povedal tudi, kje je bolj zanimivo - v jami, na terenu ali v pisarni, laboratoriju, kjer se zbrani podatki analizarijo. Pojasnil je, kaj so brezstrope jame (razlaga katerih je v svetovnem strokovnem merilu zelo velik dosežek), kako je bilo z najdbo neolitske risbe v jami Bestažovca pri Sežani, ki je stara vsaj 7000 let.

V Sloveniji imamo več kot 11.000 jam, od tega je vsaj 6.000 brezen: kako se vodi kataster, kdo raziskuje in kako? Kras hrani tudi zgodovinske spomine in vsa zgodovina človeškega rodu se vrti okrog jam in ostankov, najdenih v jamah. Gost je kot član komisije za reševanje prikritih grobišč spregovoril tudi o temnem polpreteklem obdobju slovenske zgodovine in številnih grobiščih v jamah.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...