Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vložek škofije v skupno dobro

| 03.09.2014, 11:37 Matjaž Merljak

Katoliška osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano deluje od šolskega leta 2008/2009. Z letošnjim šolskim letom je postala popolna, začela pa ga je tudi v novih prostorih. 1. septembra je v Zavodu začel delovati še novi Vrtec Dobrega pastirja. K pogovoru smo povabili direktorja Zavoda sv. Stanislava dr. Romana Globokarja.

Dan po odprtju je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem izrazil veselje, da so uspeli dokončati dela do začetka šolskega leta ter pohvalil domače izvajalce, da so se držali rokov: „Zdaj bodo otroci lahko vanje dali dušo, ustvarjalnega duha, prijateljstvo, vedoželjnost, igrivost.“ Ob veličastni stavbi Josipa Vancaša iz začetka 20. stoletja zdaj stoji moderna zgradba, ki se sklada z osnovnimi potezami stare. Prostori šole in vrtca so zliti z naravnim okoljem, so pregledni, svetli in omogočajo izredno prilagodljivost pri izvedbi pedagoških dejavnosti.

Investitor gradnje je ljubljanska nadškofija, ki je prispevala pretežni del 10 milijonov evrov vredne investicije. Donacij različnih posameznikov iz Slovenije, zamejstva in sveta je bilo za 150.000 evrov. A po besedah dr. Globokarja, to ni le pridobitev za ljubljansko nadškofijo: „V gimnaziji so dijaki iz vse Slovenije in tudi iz zamejstva. Osnovno šolo pa obiskujejo otroci iz Ljubljane in okolice. Šola in vrtec sta odprta vsem, ki sprejemajo krščansko usmeritev ustanove in želijo pridobiti vzgojo in izobrazbo v skladu s tem.“ Katoliške šole v Sloveniji v marsičem prispevajo k obogatitvi šolskega prostora. Na vzgojnem področju in področju ustvarjalnosti so model za druge: „Torej so ti prostori pridobitev za širšo javnost. Za 450 osnovnošolcev in 80 otrok v vrtcu občini in državi ne bo zgraditi novih prostorov. To je konkreten prihranek za državo.“

Pobudo za katoliško osnovno šolo je leta 2006 dal dr. Anton Jamnik, ki je bil do leta 2005 direktor Zavoda sv. Stanislava, nato pa ljubljanski pomožni škof in je postopek nastajanja šole in nato tudi gradnje novih prostorov ves čas spremljal in podpiral. Septembra 2007 je gospodarski svet ljubljanske nadškofije pod vodstvom nadškofa Alojza Urana sprejel sklep, da se zgradijo novi prostori. Šola je s poukom začela v prostorih Zavoda v šolskem letu 2008/2009. Leta 2009 je bila podpisana pogodba z arhitekturnim birojem Ur.a.d iz Nove Gorice, ki je zmagalo na natečaju. Decembra istega leta so porušili nekdanje objekte Slovenske vojske, saj niso bili ustrezni za šolsko dejavnost. Gradbeno dovoljenje so dobili januarja 2011, temeljni kamen novih prostorov šole je nadškof Anton Stres blagoslovil novembra istega leta. Gradbena dela so končali spomladi leta 2013, od novembra 2013 so potekala dela za dokončanje objekta in tehnični prevzem so opravili julija letos. Za koordinacijo del s posameznimi izvajalci so poskrbeli sami, torej znotraj zavoda.

Dr. Globokar je v pogovoru v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem poudaril še pomen celostne vzgoje in izobraževanja od vrtca do končane srednje šole, kar Zavod sv. Stanislava zdaj omogoča. Pohvalil je sodelovanje z drugimi šolami (v tem šolskem letu bodo v njihovih prostorih gostovali učenci in učitelji zasebne Osnovne šole Montessori in javne Osnovne šole Vide Pregarc, ki jo prenavljajo).

Ustavili smo se tudi ob drugih dejavnostih, ki jih pripravljajo v tem šolskem letu. Spomnili se bodo 100. obletnice začetka prve svetovne vojne in 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Obudili bodo spomin na takratno dogajanje, nenazadnje je stavba Zavoda doživela grenke izkušnje slovenskega naroda po drugi svetovni vojni. Želijo, da bi mladi v sebi utrdili držo, da si je vedno treba prizadevati za mir, sožitje, medsebojno spoštovanje in da se po nasilni poti ne reši noben problem. Človeško dostojanstvo je temeljno merilo v medsebojnih odnosih, je zaključil dr. Globokar.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...