Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Škof Anton Jamnik (foto: ARO)
Škof Anton Jamnik

Škof Jamnik: Kitajska bo storila vse, da ohrani ozemeljsko celovitost

Svet | 29.09.2014, 16:10

V Hongkongu tudi danes več tisoč prodemokratičnih protestnikov blokira ulice in še naprej zahteva večjo politično svobodo. Potem ko se je policija včeraj nad demonstrante spravila s solzivcem, se je danes na zahtevo hongkonških oblasti umaknila, ker so se protestniki umirili. Zagovorniki demokracije iz Hongkonga so namreč ujeti v spor z oblastmi v Pekingu, ki vztrajajo, da bodo same izbrale kandidate za prihodnjega voditelja nekdanje britanske kolonije.

Kitajske oblasti so prebivalcem Hongkonga najprej obljubile, da bodo lahko do leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah, a so se avgusta odločile, da bodo lahko izbirali le med dvema ali tremi kandidati. Tamkajšnje razmere dobro pozna ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je Hongkong nazadnje obiskal konec julija letos. Izpostavil je dva vidika. "Po eni strani Kitajska popušča Hongkongu. Več svobode, več pravic, veliko je katoliških šol, po drugi strani pa nikakor ne želi, da bi to postala neka samostojna država brez vpliva Kitajske. To bi lahko bil domino efekt za Tajvan, Tibet ter za mnoga področja v sklopu milijarde in pol velike Kitajske. Zato so tukaj zelo previdni, seveda tudi prebivalci Hongkonga ne bodo kar popustili, da bi se odrekli vsem tem pravicam, po drugi strani pa tudi Kitajska popušča zelo previdno, na zunaj pa skuša predvsem ustvarjati močan vtis trdne države."

Sicer pa je škof Jamnik povedal, da ima Cerkev v Hong Kongu dovolj pravic, ima več katoliških šol in socialnih ustanov. Ob tem pa je poudaril tudi, da Kitajska ne želi biti v službi Amerike in Zahoda, saj želi ohraniti svojo identiteto in kulturo. "Morda bomo tudi mi v Evropi morali nekoliko spremeniti pogled na Kitajsko, ker dobimo samo eno podobo," je dejal Jamnik in dodal, da je Azija tista, ki se versko prebuja. Škof Jamnik je še dodal, da bo Kitajska storila storila vse, da ohrani ozemeljsko celovitost.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...