Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Teden jezikov od 22. do 26. septembra

Slovenija | 22.09.2014, 18:00

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga vse od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Po vsej Evropi se 800 milijonov Evropejcev, ki živijo v 47 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k učenju več jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje. Svet Evrope po vsej Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine naše celine.

Jezikovna improliga na sam evropski dan jezikov 26. septembra, po številnih krajih v Sloveniji bogato dogajanja ves teden

Koordinator Tedna jezikov Peter Jakša: "Pri predstavništvu Evropske komisije so se letos prvič odločili, da bi praznovanje razširili na ves teden. Rdeča nit je jezikovni potep po osnovnih šolah, ki ga pripravljajo v sodelovanju s kulturnimi Inštituti v Ljubljani, s francoskim, italijanskim, španskim in nemškim. Ves teden bodo otroci iz osnovnih šol lahko obiskovali te lokacije, se seznanjali z večjezičnostjo, spoznali veliko novega o jezikih in kulturah gostujočih inštitucij, hkrati pa sodelovali v zanimivi nagradni igri. Ideja je ta, ki se skriva že v samem evropskem dnevu jezikov, s katerim želimo opozoriti na bogato kulturno in jezikovno različnost v Evropi, hkrati opozarjamo na pomen učenja in znanja tujih jezikov, kar je pomembno za utrjevanje evropskih načel strpnosti, medsebojnega razumevanja in seveda opozoriti še na vse ostale prednosti, ki jih znanje jezikov v današnjem svetu in času prinaša. Že naš stari pregovor pravi, da toliko veljaš, kolikor znaš. Danes se to kaže morda bolj, kot kadar koli prej, saj postaja že skoraj nujnost znanje enega ali celo dveh tujih jezikov. Pristop evropske komisije je, da bi vsak znal vsaj dva tuja jezika, ker si s tem odpiramo vrata v svet in izboljšujemo možnosti na vseh ravneh življenja, približamo se lahko ljudem in lažje pridemo do informacij na internetu. Prednosti bi lahko naštevali v nedogled."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora s Petrom Jakšetom iz Evropske komisije v Sloveniji.

Komu je namenjen evropski dan jezikov?

Pri Svetu Evrope upajo, da bodo ta dan obeležili vladni organi držav članic in njihovi potencialni partnerji na naslednjih ravneh:

  • oblikovalci politike (na primer posebni ukrepi ali razprave na področju vprašanj jezikovne politike);
  • širša javnost (spodbujanje zavesti o ciljih evropskega dneva jezikov, predvsem o pomenu vse življenskega učenja jezikov z začetkom v katerikoli starosti, v izobraževalnih ustanovah, v službi …);
  • področje prostovoljnega dela (posamezne dejavnosti z in/ali za nevladne organizacije, društva, združenja …).
Slovenija, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...