Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ena od cerkva na Škotskem (foto: nn)
Ena od cerkva na Škotskem

Škotska: Škofje pohvalili kampanjo pred referendumom o neodvisnosti

Svet | 18.09.2014, 15:12

Na Škotskem danes odločajo o svoji prihodnosti. Zaradi zgodovinskega referenduma o tem, ali ubrati samostojno pot ali ohraniti dobra tri stoletja staro vez z Veliko Britanijo, se je narod znašel v središču pozornosti svetovne javnosti, kakršne še ni imel. Registriralo se je kar 97 odstotkov od nekaj več kot štirih milijonov volilnih upravičencev, zato bo udeležba verjetno rekordna. Izid je težko napovedati.

Zadnje ankete so neodvisnosti napovedale 48-odstotno podporo, 52 odstotkov ljudi naj bi jo zavrnilo. Glasovnice bodo na voliščih začeli preštevati po zaprtju ob 23. uri po našem času. Vse bo jasno jutri zjutraj. Škotski škofje, ki so pozvali vernike, naj izpolnijo svojo dolžnost, so hvaležni, ker je bila kampanja poštena in demokratična. V zadnjih dneh je postajala tudi vse bolj vroča. Vlada v Edinburgu je poudarjala, da bodo Škoti bolje vodili svojo državo, ki bo tudi bolj enakopravna in proevropska kot Velika Britanija. Z opozarjanjem na tveganja, ki jih sabo prinaša odcepitev, so ji nasproti stale vse glavne stranke na Otoku.

"Povedati moram, da je ozračje zelo napeto. Za referendum se je registriralo več kot 90 odstotkov volilnih upravičencev, vsi so precej nervozni. Karkoli se bo zgodilo, Škotska v takšnem položaju še ni bila," je za Radio Vatikan povedal škof John Keenan. Zagovornike in nasprotnike neodvisnosti je mogoče najti znotraj istih političnih taborov, verskih skupnosti, torej tudi med katoličani, in celo družin. Škof Keenan je ob tem opozoril, da je prav vsak poklican, naj zavzame stališče. Po njegovem je to preizkus za demokracijo, čeprav tveganj ni izključil. "V nekem smislu je pozitivno, da to vprašanje deli narod. To pomeni, da ljudje razmišljajo s svojo glavo in se ne prepuščajo različnim vplivom. A po drugi strani lahko različna stališča vnašajo nemir, če ni medsebojnega spoštovanja. Sprejeti moramo mnenje vsakega."

Nadškof Leo Cushley je pohvalil politično razpravo pred glasovanjem, ki je pritegnila vse državljane. Po njegovem so referendum vzeli zelo resno. "Razprava je bila celo nekoliko prisrčna, prijateljska in vsekakor nenasilna." Tudi škofa Keenana veseli, da je kampanja minila v demokratičnem duhu. "Lahko smo hvaležni, ker v Veliki Britaniji poleg relativne in finančne stabilnosti lahko pokažemo tudi družbeno stabilnost. Imamo državljane, ki sodelujejo v razpravah, a ne bodo nikoli pomislili na to, da bi bile razlike v mnenjih lahko razlog za nasilje," je dodal.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...