Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Antonie Audo, kaldejski nadškof (foto: Asianews)
Antonie Audo, kaldejski nadškof

Sirski škof: Obubožan je vsak prebivalec

Svet | 20.09.2014, 08:00 Petra Stopar

V Rimu te dni zaseda koordinacija Mednarodne Karitas, ki se je udeležuje tudi predsednik sirske Karitas in škof v Alepu Antoine Audo. V pogovoru za Radio Vatikan je spregovoril o humanitarni stiski, ki je zaradi državljanske vojne prizadela več kot polovico Sircev. Poudarja, da za Sirijo niso neznansko breme le dnevni spopadi po več delih dežele in štirje milijoni beguncev, ampak tudi uničenje infrastrukture ter brezposelnost.

Škof Antoine Audo opozarja na obubožanje celotne Sirije, saj pravi, da je vsakdo postal revež, tudi tisti, ki jim ni bilo treba oditi zdoma. V velikih razvitih mestih, kot je Alep, je 80 odstotkov brezposelnih. Bogati in izobraženi meščani izkoriščajo svoje možnosti, da bi odšli v tujino. Preostal je srednji sloj, ki pa postaja še vedno bolj reven.
Kljub temu so po škofovi oceni "ljudje naravnani pozitivno in nekako teče življenje naprej", kar je čudež. "Ni preprosto, vendar smo še živi," je iskren predsednik sirske Karitas. Od upora režimu Bašarja al Asada in izbruha državljanske vojne leta 2011 je bilo v Siriji ubitih več kot 191.000 ljudi, več kakor polovica Sircev je danes na begu. V deželi se vladne sile borijo proti upornikom, kot je Svobodna sirska vojska, zelo dejavna je tudi skrajna Islamska država.
Bližanje zime, pomanjkanje osnovnih živil in slaba medicinska oskrba še poslabšujejo položaj prebivalcev. Karitas zato vodi pet humanitarnih programov, med drugim oskrba prizadetih s hrano, medicinsko oskrbo, nudenje zavetja beguncem, a to ni vse, opozarja škof Audo.
"Za zagotovitev prihodnosti dežele se je treba zavzeti zlasti za otroke, mlade in ostarele, ob čemer je pomemben zlasti izobraževalno-vzgojni program." Kot pojasnjuje sirski škof, morajo v Alepu ponuditi štipendijo pet tisoč otrokom in študentom, da bodo lahko nadaljevali izobraževanje. A ker je tu hiter odziv ključnega pomena, so ustanovili sklad, iz katerega lahko nemudoma pomagajo.
Poleg tega skrbijo za svoje mlade prostovoljce in jih pripravljajo na to, kako naj ravnajo ob nasilju, strahu, nevarnosti, in kako naj prepoznavajo, kje je pomoč najnujnejša.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.