Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Kraljica upa, da bodo Škoti dobro razmislili o svoji prihodnosti

Svet | 15.09.2014, 12:28 Petra Stopar

Kampanja pred zgodovinskim referendumom o neodvisnosti na Škotskem se stopnjuje. V četrtek bodo Škoti oddali svoj glas za ali proti odcepitvi od Velike Britanije. Sodeč po zadnjih javnomnenjskih anketah bo rezultat tesen in v prid nadaljnji prihodnosti v Združenem kraljestvu.

Referendumska vročica na Škotskem se bliža vrhuncu, čedalje večje število javnih oseb in organizacij izrazi svoje mnenje o prihodnosti te regije. Že pred časom so pismo objavili tudi škotski škofje, ki vernike pozivajo k udeležbi in glasovanju po svoji vesti v skladu z osebno presojo, kaj je v dobri veri bolje za njihovo prihodnost.
Čeprav to ni v njeni pristojnosti, je tišino presekala tudi angleška kraljica Elizabeta II., ki je včeraj po sveti maši v Balmoralu na Škotskem izrazila upanje, "da bodo ljudje temeljito premislili o prihodnosti". Škote je zadnje dni k obstanku v Združenem kraljestvu javno pozval tudi nekdanji britanski nogometni zvezdnik David Beckham, potem ko so to storile že druge znane osebe, med njimi Beatle Paul McCartney. Morda največje orodje prepričevanja pa imata te dni v rokah premierja, prvi škotski minister Alexander Salmond in britanski David Cameron, ki bosta v kampanjah skušala prepričati trenutno pol milijona še neodločenih volivcev.
Ankete napovedujejo bitko do zadnjega. Po včerajšnjih objavah v britanskem časniku Observer bi proti neodvisnosti glasovalo skoraj 48 odstotkov volivcev, za pa dobrih 42 odstotkov. Sicer pa v taboru, ki se bori proti škotski neodvisnosti, organizacije niso preveč povezane med seboj. Tako je v Edinburghu v soboto več tisoč pripadnikov konservativnega protestantskega reda oranževcev močno provociralo, že julijski shod v Glasgowu pa je bil zaznamovan z incidenti, med drugim je bil s steklenico ranjen 12-letni mimoidoči deček. Takrat so oranževce močno obsodili v gibanju Boljši skupaj, ki se prav tako zavzema za celovitost Velike Britanije.
Če bi se Škoti odločili za samostojnost, bi to pomenilo konec 300-letne povezave z Anglijo, mlada država pa bi morala med drugim opustiti britansko valuto funt.

 

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...