Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Novokrščenec Oscar Mak iz Jönköpinga med svojimi sorodniki (foto: Zvone Podvinski)
Novokrščenec Oscar Mak iz Jönköpinga med svojimi sorodniki

Pogreb in krsta na Švedskem

| 30.09.2014, 13:42 Matjaž Merljak

Pestro življenje slovenskega duhovnika na Švedskem, Zvoneta Podvinskega, so med drugim zaznamovali pogreb Terezije Škrjanc in krsta Oscarja Ludviga Walterja Maka in Angela Lučića.

Na jugu Švedske, v Trelleborgu, so se v ponedeljek, 18. avgusta 2014, poslovili od Terezije Škrjanc. Rodila se je 21. oktobra leta 1928 v kraju Podboršt, župnija Šentjanž na Dolenjskem. V mladosti je spoznala Jožeta, s katerim sta se že v Sloveniji poročila. V začetku 60-tih let prejšnjega stoletja jo je življenjska pot pripeljala za možem v Skåne, na južno Švedsko, kjer sta tudi ostala. Bog ju je obdaril s tremi otroki: Cvetko, Marinko in Jožetom, ki so si ustvarili svoje družine in odšli od doma. Vendar so ostali s staršem povezani, vsak na svoj način. Marinka, ki dela v zdravstvu, je mami še posebej posvetila veliko časa in moči. Cvetka, tako je pripovedovala mama Terezija, jo je vsako nedeljo popoldan poklicala iz Slovenije. Prav tako je sin Jože s svojo družino mamo večkrat obiskal in ji tako naredil praznik.

Zadnje slovo od Terezije Škrjanc v Trelleborgu
Zadnje slovo od Terezije Škrjanc v Trelleborgu © Zvone Podvinski
Terezija je pred nekaj leti izgubila moža. Dokler sta mogla, sta se skupaj rada udeleževala slovenskih sv. maš v Helsingborgu. Bila sta redna naročnika verskega tiska. Naša luč ter Ognjišče, ki ji ga je hči Cvetka pošiljala iz Slovenije, sta ji krajšali čas v domu za ostarele v Bjuvu. Nekaj let jo je redno obiskoval slovenski duhovnik Zvone Podvinski. Zelo se je veselila sv. obhajila in enkrat na leto bolniškega maziljenja. S svojim preprostim in globoko vernim življenjem, kar je mama Terezija dobila od svojih staršev, je želela biti Kristusova priča, še posebej, ko je zadnja leta zaradi bolezni veliko trpela. Njena življenjska kalvarija je dopolnjena. Naj se sedaj veseli v slavi in sreči svetnikov, skupaj z njenim možem Jožetom in z vsemi svetimi. Mir in pokoj njeni duši! Hvala za plemenito pričevanje in v bližini Boga prosite za nas, ki ostajamo tukaj na zemlji tiste trdne vere, ki vam je pomagala nositi križ do konca. Hvala otrokom, vnukom in vnukinjam ter vsemu strežnemu osebju, ki so Tereziji lajšali dneve bivanja v domu za ostarele v Bjuvu.

Po krstu Oscarja Maka v Jönköpingu
Po krstu Oscarja Maka v Jönköpingu © Zvone Podvinski
Krst Oscarja Ludviga Walterja Maka v Jönköpingu se je zgodil v petek, 22. avgusta 2014, popoldan, ko so se v župnijski cerkvi sv. Frančiška zbrali starši, boter, najožji sorodniki in prijatelji. Lepo so sodelovali pri tako pomembnem dogodku, ko je Oscar postal Božji otrok in član oltarnega občestva. Slovesnost se je nadaljevala na Hoku, kjer se je zbrala širša družina. Župnik Zvone Podvinski se zahvaljuje najprej prvi generaciji, ki je uspela otroke vzgojiti v tej smeri, da bi tudi oni čutili, da je družina, družinsko vzdušje doma, da je povezava z ožjimi člani družine še kako pomembna za normalno rast in za normalni razvoj slehernega otroka. Tu se gradijo tisti temelji, ki so pomembni za srečo otroka: družinska molitev, medsebojna povezanost, solidarnost... Tako kot miza doma, toliko bolj pa oltarna miza v cerkvi, sta pomembni za duhovno rast in razvoj otroka v normalnega človeka in v normalnega kristjana, Božjega otroka. Brez blagoslova od zgoraj ne gre. Odprite vaša srca za ta blagoslov in za srečo življenja.

Krst Angela Lučića v Göteborgu je bil v soboto, 30. avgusta 2014, v cerkvi Kristusa Kralja. V popoldanskih urah so se zbrali starši skupaj z botrco Višnjo in ostalimi sorodniki ter prijatelji pri tako pomembnem dogodku, kjer je po oblivanju s krstno vodo in izrekom besed: Angelo, jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, sin prvorojenec postal Božji otrok ter član župnijskega občestva. Povezanost novokrščenca, njegovih staršev in botrov z oltarjem je življenjskega pomena. Zato je krstitelj polagal na srca prisotnih besede, kako pomembno je živeti, ne samo od kruha, ampak in še bolj od kruha Božje Besede. Kaj človeku pomaga, če si pridobi ves svet, sebe in svojo dušo pa pogubi. Blagoslov je od zgoraj in tega si morejo in morajo starši izprositi od Boga v cerkvi, da bi znali in zmogli svoje dolžnosti pri krščanski vzgoji resnično dobro opraviti. Sicer bo trta namesto sladkega grozdja rodila viničje. Veliko blagoslova in lepe krščanske ljubezni pri vzgoji otroka vošči slovenski dušni pastir Zvone vsem, ki so odgovorni za krščansko vzgojo teh dveh družin!

Krst Angela Luciča v cerkvi Kristusa Kralja v Göteborgu
Krst Angela Luciča v cerkvi Kristusa Kralja v Göteborgu © Zvone Podvinski

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...