Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maja Degmečič (foto: Matjaž Merljak)
Maja Degmečič

Izkoristi vsako priložnost, da govori slovensko

| 24.09.2014, 12:52 Matjaž Merljak

Maja Degmečič se je rodila na Reki. Pred tremi leti se je poročila v Buzet. V istem času se je tam začel dopolnilni pouk slovenščine. Priključila se je po priporočilu prijateljice. Zdelo se ji je zanimivo, ker so blizu Slovenije, pa tudi njen pradedek je bil Slovenec.

Na pradedka jo spominja samo ena fotografija, ki ga prikazuje v vojaški uniformi. Padel je namreč v prvi svetovni vojni. Tudi njena prababica se zgodaj umrla.

Iskanje korenin jo je spodbudilo, da se začne učiti slovensko. Jezik jo je pritegnil, saj pravi, da je zelo lep. "Je sicer podoben hrvaškemu, a če mu dobro prisluhnete, sta zelo različna. Besede so včasih podobne, slovnica je drugačna, vsak stavek se drugače sestavi." Naglas je zelo pomemben in pri tem naredi največ napak.

Maja Degmečič v veselem pričakovanju
Maja Degmečič v veselem pričakovanju © Matjaž Merljak

Priložnosti, da bi govorila slovensko, nima veliko - pri pouku, ki je samo enkrat tedensko in na izletih v Slovenijo. Ker je doma blizu meje, pogosto zahaja v Koper. Rada tudi planinari. Vsako priložnost izkoristi, da govori slovensko. Rada tudi bere knjige in časopise, pogleda kakšen slovenski film.

Ko je bila naša sogovornica v prvi polovici tega leta (pogovor smo posneli konec maja 2014) v pričakovanju rojstva, so se tudi pri pouku pogovarjali o tovrstnih stvareh. Za to je poskrbela učiteljica Dragica Motik. "K pouku je prinesla članke o porodu in je bilo zanimivo," pravi Degmečičeva. Zanjo je najbolj zanimivo, ko se pri pouku pogovarjajo o aktualnih življenjskih stvareh.

Ne pozabi dodati, da so v okviru pouka na eni od ekskurzij obiskali kraje, kjer se je pradedek bojeval kot vojak v prvi svetovni vojni.

Preberite tudi ...
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...