Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Priprave na slovensko šolo v Clevelandu

| 11.09.2014, 08:44 Matjaž Merljak

Dnevi se krajšajo, noči so že hladne in otroci zgodaj vstajajo, ker se je že začela šola. Učitelji in učiteljice slovenske šole fare sv. Vida in slovenske šole Marije Vnebovzete so tudi pripravljeni na novo šolsko leto. Pouk slovenskega jezika in kulture se bo začel 20. in 21. septembra. Otroci bodo utečenemu ritmu vsakdanje šole dodali še čas v slovenski šoli.

Starši, ki vpišejo otroke v slovensko šolo, so predani ne samo svojim otrokom, ampak tudi uspehu šole in fare. Slovenske družine si poleg obveznosti, ki jih številne aktivnosti postopoma naklada družinskemu življenju, iztrgajo dragocene ure, da mlade vzpodbujajo k spoznavanju slovenstva. S svojim prizadevanjem potrjujejo vrednost materinskega jezika, spoznavanje rodne domovine in navad starih staršev.

Izkušeni učitelji in učiteljice slovenske šole so vsak teden pripravljeni z načrtom, gradivom in snovjo za dve uri pouka. Zbor učiteljev iz prve, druge in sedaj že tretje generacije izseljencev poleg znanja jezika obogati snov z življenjskimi izkušnjami kot nekoč slovenski prebivalci, kot prva generacija v Ameriki, ali kot študenti. Poleg učenja jezikovne snovi aktivnosti slovenske šole vključujejo mesečne svete maše v slovenskem jeziku, pri katerih učenci sodelujejo in pojejo mašne pesmi. V slovenski šoli gradijo otroci tudi medsebojno prijateljstvo in izkušnje, s katerimi se bodo v starejših letih razlikovali od drugih Američanov kot ponosni, slovenski Američani seznanjeni s svojo dediščino.

Jesenski čas je tudi čas za poučevanje slovenskega jezika za odrasle. Neodvisen na otroške slovenske šole, tečaj odraslim nudi tedensko sobotno učenje slovenskega jezika in pogovorno slovenščino. Odrasli z različnim nivojem znanja pogumno in redno hodijo na tečaj in se vestno učijo, da se usposobijo v slovenskem jeziku.

Likozarjev čebelnjak v Clevelandu
Likozarjev čebelnjak v Clevelandu © Kati Likozar Cup
Poletna doživetja so že za nami, počitnice in izleti so postali lepi spomini in zopet je prišel čas običajnih predjesenskih dogodkov. Septembrski koledar je označen s številnimi slovenskimi delovanji. Slovenska Pristava ne utihne v letnem času hladnih in kratkih dni. Vsakoletni piknik, Vinska trgatev nudi veselje in dobro voljo, ko si Slovenci z okušanjem vin iz mnogih vinogradov v območju Pristave v Harpersfield, Ohio. Čaka nas tudi letno kosilo poparjenih školjk, ki ga vsako leto pripravljata Slovenska Pristava in fara Marija Vnebovzete. Pri festivalu klobas bodo obiskovalci okušali razne vrste klobas, uživali glasbo več ansamblov in na koncu izvolili najokusnejšo vrsto klobas. Uživanja letnega časa, pridelkov zemlje in izdelave vseh vrst Slovence vedno vabi k veselemu druženju.

In za konec obiščimo se naše čebelarje. V okolici Clevelanda obstoja med Slovenci navdušeno zanimanje za čebelarstvo. Dvanajst članov čebelarskega društva fare Marje Vnebovzete goji čebele in uresničuje skupne interese dolgoletne slovenske tradicije čebelarstva. Pri obdelovanju več kot 100 panjev slovenski kranjskih sivk si člani izmenjujejo znanje in izkušnje. September narekuje konec točenja medu jesenske paše in morda tudi pridobivanje propolisa, cvetnega prahu, matičnega mlečka in se česa. Čebelarji s skrbnim in neprekinjenim nadzorom zagotavljajo zdravje, stanje in potrebno hranjenje rojev, da bodo preživeli mrzlo zimo. To majhno bitje, slovenska kranjska čebelica, nam ohranja zdravje, slajša jedi in se tudi našo slovensko zavest.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...