Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu (foto: Jaka Novak)
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu

Več zanimanja za dvojezične šole

Slovenci po svetu | 10.09.2014, 10:19 Matjaž Merljak

Novo šolsko leto se je na avstrijskem Koroškem začelo optimistično: k dvojezičnemu pouku je vpisanih več otrok, na slovenski gimnaziji v Celovcu so letos zabeležili rekordno število dijakinj in dijakov.

K dvojezičnemu pouku je v šolskem letu 2014/2015 prijavljenih 2 tisoč 70 otrok na 70-ih šolah. To predstavlja 45,8-odstotni delež, kar je za 1,3 odstotka več kot lani. V prizadevanjih za zvišanje kakovosti pouka je deželna vlada zaposlila sedemnajst novih dvojezičnih učiteljic in učiteljev.

Med šolami, ki letos ostajajo zaprte, sta podružnični šoli v Šentlipšu in na Obirskem. Iz dosedanje podružnične šole na Obirskem so starši dva otroka prijavili v Selah, devet otrok pa naj bi odslej obiskovalo pouk v šolskem centru Železna Kapla.

Šolski referent za avstrijsko Koroško, deželni glavar Peter Kaiser, je 3. septembra na novinarski konferenci tudi sporočil, da bo slovenska glasbena šola v naslednjem šolskem letu, to je 2015/2016 vključena v koroški Musikschulwerk kot 28. enota.

Od novega šolskega leta naprej na Koroškem ni več glavne šole, temveč je le še Nova srednja šola (Neue Mittelschule) s skupno 12.799 učenci. Politehnični letnik bo obiskovalo 691 dijakov in dijakinj

Na Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji za Slovence (ZG/ZRG) v Celovcu imajo letos rekordno število dijakov. Ravnatelj Miha Vrbinc je na prvi šolski dan, to je bil 8. september, pozdravil 571 vpisanih deklet in fantov. Kar 99 je prvošolcev. Razdeljeni so na Kugyjev program in program razreda z informatiko.

Ravnatelj Zvezne dvojezične trgovske akademije (TAK) v Celovcu Hanzi Pogelschek je v izjavi za slovenski spored ORF v Celovcu povedal, da imajo 61 prijav v prvem letniku, tudi skupno število bo višje.

Tudi na Višji šoli za gospodarske poklicev Šentpetru pri Šentjakobu so pod svojo streho sprejeli novo generacijo dijakinj in dijakov. Ravnatelj Štefan Schellander je za ORF povedal, da imajo 48 novincev v petletni višji šoli in enoletni gospodarski šoli, letos celo malo več fantov kot sicer. V prvem letniku bodo začeli z novim predmetnikom, ki je spremenjen le malenkostno. Nadaljevali bodo z dodatnimi projekti v višjih letnikih in izmenjavami. Prvič bodo imeli izmenjavo tudi s šolo iz italijanskega Torina.

Slovenci po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...