Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob začetku akademskega leta tudi sveta maša v ljubljanski stolnici

Slovenija | 30.09.2014, 16:56

S 1. oktobrom vstopamo v novo akademsko leto. Na slovenskih univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za novo študijsko leto na voljo 20.871 vpisnih mest za redni in izredni študij. Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo.

Medtem ko se število vpisnih mest na vseh univerzah, razen Primorske, v primerjavi z lanskim letom krči, manj jih je za skoraj 700, pa so na voljo tudi novi študijski programi. Univerza na Primorskem v Kopru odpira Konfucijevo učilnico z namenom širjenja kitajskega jezika in kulture. Medtem se Fakulteta za poslovne vede na Katoliškem inštitutu sooča s premajhnim vpisom. "Že tradicionalne fakultete, ki so za študente brezplačne, imajo problem z zapolnitvijo mest. Tudi mi smo dobili premalo prijav, da bi lahko res kakovostno izvajali študijski proces, zato sta se senat in ustanovitelj odločila, da letos ne vpisujemo nove generacije," je pojasnil dekan Žiga Andoljšek.

Univerze pred uradnim začetkom novega študijskega leta tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Novo študijsko leto se tradicionalno začne tudi s sveto mašo v ljubljanski stolnici, ki bo prihodnji torek. "Somaševanje bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, ki bo zbrane tudi nagovoril," nam je povedal voditelj Medškofijskega odbora za mladino Tone Česen. Ob tem je povabil k svetim mašam za študente, ki so vsako sredo pri frančiškanih v prestolnici. "Pripravljamo tudi nekaj družabnih in kulturnih srečanj za študente. Običajno potekajo ob torkih ali sredah zvečer."

V pomoč študentom bodo v naslednjih dneh tudi študentske organizacije, ki so pripravile razne informativne mape.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...