Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Škofijska Karitas Koper pisala vladi v zvezi z begunci

Slovenija | 30.09.2014, 16:41

Sodelavci koprske Karitas so ob humanitarni krizi na območju, kjer prebivajo Kurdi, poslali odprto pismo slovenski vladi. V njem so spomnili na množice ljudi, ki so morale zaradi nasilja skrajnežev Islamske države zapustiti svoje domove. Številni so se zatekli v begunska taborišča, kjer živijo v šotorih. Sodelavci koprske Karitas so opozorili, da se bliža zima, zato mora mednarodna skupnost odločno in hitro ukrepati. Obenem so vlado Mira Cerarja pozvali, naj razmisli o tem, ali, koliko in kdaj jih lahko sprejme tudi naša država.

Pismo slovenski vladi v celoti

Begunci v Kurdistanu so zbežali iz Iraka zaradi nasilja ISIS. Po oceni OZN je bilo iz Iraka izseljenih 1,8 milijona ljudi. Pravično bi bilo, da se vrnejo na svoje domove, od koder so bili pregnani. Njihovi preganjalci bi morali biti kaznovani. Toda ali njihovi domovi sploh še obstajajo? Če se vrnejo bodo izpostavljeni nasilju islamistov. Letalski napadi Nata na ISIS kratkoročno tem beguncem ne bodo omogočili vrnitve v Irak, verjetno bodo še bolj razplamteli nasilje in sovraštvo skrajnežev. Tudi prepoved dobave orožja skrajnežem, beguncem ne odpira možnosti za vrnitev, saj imajo skrajneži orožja na pretek, za pobijanje civilistov pa puške, brzostrelke in bombe niti niso potrebne, saj zadostuje sekira, mačeta ali nož.

Bliža se zima, begunci v Kurdistanu pa so v šotorih. Najkasneje čez en mesec bo v teh gorah zima. Potrebujejo hrano, zdravila, otroci šolanje, odrasli delo.

Mnogi otroci ne bodo preživeli zime, če teh družin ne bodo sprejele druge države. Seveda bi moralo biti pregnancem omogočeno, da se vrnejo na svoje domove. To bi bilo idealno in najboljše. A to v tem trenutku ni možno. Še bolje bi bilo, da bi jih mednarodna skupnost pravočasno zaščitila in jim svojih domov sploh ne bi bilo potrebno zapustiti. A to se žal ni zgodilo. Če ne bodo preživeli zime, se na svoje domove ne bodo mogli vrniti nikoli več. Zato sedaj ni čas za razpravljanje, kaj bi bilo zanje boljše. Potrebno je odločno in hitro ukrepati, da bodo sploh preživeli.

Francija je doslej odobrila 200 viz; tudi to je nekaj, predvsem pa so dali zgled. Tovrstno pomoč pa potrebujejo še mnogi. Samo za azil v Francijo je zaprosilo že 10.000 beguncev.

Naj se Evropa zgane! Ko gre za golo preživetje zatiranih ljudi, je potrebno hitro ukrepanje.

Jih lahko čim prej, v roku enega meseca, sprejmemo tudi v Sloveniji? O tem bi morala čim prej razpravljati Slovenska vlada in sprejeti konkretne odločitve, kako čim večjemu številu omogočimo začasno bivanje v Sloveniji. Tako državne ustanove kot humanitarne organizacije imamo z begunci dovolj izkušenj, da to lahko storimo, in pošljemo svetu sporočilo, da smo ljudje!

Ravnatelj Matej Kobal in sodelavci Škofijske karitas Koper

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...