Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Vrhovni sodniki zavrnili zahtevo za izločitev Masleše; Jaklič predlaga prijavo na sodni svet

Slovenija | 29.09.2014, 17:59

Vrhovni sodniki so naobčni seji zavrnili zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše iz senata, ki bo odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Masleša pa je zavrnil tudi zahtevo za izločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik. Da bi moralo priti do Masleševe izločitve pa je v pogovoru za Radio Ognjišče še pred odločanjem dejal predavatelj prava na Harvardu dr. Klemen Jaklič.

Franci Matoz, ki zastopa obsojenega predsednika SDS Janeza Janšo, je Maslešo iz morebitnega sodelovanja v senatu, ki bo odločal o zadevi Patria, želel izločiti že poleti, a je občna seja vrhovnih sodnikov to zahtevo zavrnila. Zato je Janšev zagovornik sklenil ponovno zahtevati izločitev Masleše, ker se je vmes spremenila njegova vloga. Vrhovni sodniki so namreč njegovo prvo zahtevo zavrnili s pojasnilom, da Masleša v svojem govoru na sodniških dnevih - ki ga Matoz navaja kot argument za izločitev - ni nastopil v vlogi sodnika, temveč se je na pritiske na sodnike in sodstvo odzval v vlogi predsednika vrhovnega sodišča.

Masleša pa je pred nekaj tedni sklenil, da bo predsedoval vsem senatom v zahtevah za varstvo zakonitosti, ki bodo prijavljene na seje kazenskega oddelka v obdobju med 8. septembrom in 31. decembrom letos. S tem je postal tudi predsednik senata v zadevi Patria.

Na odločitev vrhovnih sodnikov se je že odzval Janez Janša. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da se z neizločitvijo Masleše "tepihovanje" Slovenije nadaljuje. Odbor 2014 pa je danes pred vrhovnim sodiščem znova izvedel zborovanje, na katerem so simbolno pokopali pravno državo. Za jutri, ko bo senat sodišča začel odločati o Janševi zahtevi, pa so napovedali, da ga bodo zaznamovali s praznim prostorom pred vrhovnim sodiščem in molkom, za katerega želijo, da bo vrhovnemu sodišču glasno spregovoril. Shod naj bi znova organizirali v sredo.

Da bi moralo priti do izločitve Masleše je v petek v pogovoru za oddajo Spoznanje več, predsodek manj opozoril tudi predavatelj prava na Harvadu dr. Klemen Jaklič: "Predsednik sodišča Masleša se je z najavo, da bo predsedoval vsem sejam do konca leta, dejansko postavil v senat, ki bo odločal o zadevi Patria. S tem pa je kršil, ne le po duhu, ampak tudi po vsebini, izrecno določbo letnega razporeda, ki zagotavlja, da se predsednik in noben sodnik, ne morejo razporediti v senat na znano konkretno zadevo." V nadaljevanju je dr. Jaklič pojasnil, da načelo zakonitega sodnika pravi, da ima vsak, ki ima primer pred sodiščem pravico do tega, da o njegovem primeru odloči naključno izbrani sodnik. "Vedno pride do kršitve te pravice do zakonitega sodnika, ko se pojavi nek sodnik, ki že ve v naprej, da bo on odločal o tem in izigra to izrecno določno na način, da se sam postavi v sojenje v neki zadevi." Sogovornik trdi, da je prišlo do "izigranja" omenjene določbe. "Pravzaprav to ni zgolj nov razlog za izločitev ampak je po zakonu o sodiščih razlog za prenehanje funkcije predsednika, ker gre za tako hudo zlorabo. Mislim, da bo moral Odbor 2014 ali pa še kdo drug, to tudi javno zahtevati." Dr. Jaklič je še povedal, da je v tem primeru potrebno najprej vložiti prijavo na sodni svet, ki mora o tem zavzeti stališče, potem pa še ustavno sodišče, ki je o podobnih primerih že odločalo.

Jutri se bo tako začela seja senata vrhovnega sodišča, ki bo odločala o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Poleg Masleše in Tratnikove v senatu sedijo še Vesna Žalik, ki je tudi sodnica poročevalka, ter Marko Šorli in Damijan Florjančič.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.