Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Zaskrbljujoča rast števila primerov zastrupitve z drogo GHB

Slovenija | 27.09.2014, 05:30

Na ljubljanskem kliničnem centru so lani zabeležili 31 primerov zastrupitve z drogo GHB, ki jo imenujemo tudi droga za posilstva. Letos je bilo takšnih primerov že več kot 20. Javnost je postala pozorna, ko so iz enega od lokalov v prestolnici sporočili, da neznanci njihovim gostom omenjeno drogo podtikajo v pijačo. Ljubljanski policisti pa so bili pred dnevi obveščeni tudi o nezavestni 21-letnici, ki so jo z reševalnim vozilom odpeljali v našo največjo bolnišnico.

Droga gama-hidroksi butirat je po besedah vodje centra za zastrupitve interne klinike ljubljanskega kliničnega centra Mirana Brvarja droga v tekoči obliki, ki nima ne vonja ne okusa, zato je žrtve ne morejo zaznati. "Ko nekdo to popije, ali namenoma za boljše počutje ali mu to nekdo podtakne, lahko izgubi zavest, počasi in plitvo diha, lahko bruha, vdihne želodčno vsebino, dobi pljučnico, epileptične krče …"

Do zdaj so imeli na ljubljanskem kliničnem centru več primerov, ko se je s to drogo istočasno zastrupilo štiri ali pet ljudi, ki so jo popili nenamerno. Nekateri jo popijejo tudi zavestno, saj v manjših količinah povzroča evforijo. Po Brvarjevih besedah gre v takšnih primerih večinoma za moške, stare od 25 do 30 let.

Ljudje, pri katerih pride do predoziranja, včasih potrebujejo umetno dihanje in so sprejeti v intenzivno enoto, večina se po nekaj urah prebudi in je odpuščena domov. Prisotnost droge GHB v bolnišnici ugotavljajo s hitrimi testi urina in krvi.

Največja nevarnost za človeka, ki je zaužije preveč, je, da se zaduši, ko pade v nezavest in mu ni nudena primerna pomoč. Druga nevarnost je, da zaradi anestetičnih učinkov te droge človek prepočasi diha in pride do okvare možganov.

Včasih so gama-hidroksi butirat uporabljali za anestetik. Tudi danes je v določenih primerih lahko zdravilo, a večinoma drogo proizvajajo nezakonito v laboratorijih in jo nato preprodajajo.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...