Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radgonske gorice (foto: ARO)
Radgonske gorice

VIDEO: V Radgonskih goricah te dni finale letošnje trgatve

| 26.09.2014, 12:33

Prvo grozdje so v Radgonskih goricah obrali 27. avgusta, pravi enologinja in vodja kleti Klavdija Topolovec Špur, celotno trgatev pa so zaznamovale neugodne vremenske razmere, tako da so za nekaj dni trgatev zaradi dežja celo prekinili. Trgatev naj bi končali do 5. oktobra.

Obetala se je ena boljših letin

Še v začetku poletja so se nadejali in je tudi kazalo, da se letos obeta ena boljših letin, pravi enologinja Topolovčeva. "V fazi dozorevanja grozdja pa so vremenske razmere bile sila neugodne, grozdne jagode niso uspele več akumulirati dovolj sladkorja, koncentrirale so se skupne kisline in vsi kemični parametri so bili zelo neugodni. Imamo mošte z nizkimi sladkornimi stopnjami, z visokimi kislinami in na drugi strani z visoko ph vrednostjo, kar bo od kletarjev zatevalo veliko truda in znanja."

Zgodnja trgatev

Te dni so v Radgonskih goricah začeli s prešanjem poznih sort grozdja predvsem Šipon in Laški rizling, pobrane pa so že vse rane, srednje rane sorte. "Vremenske razmere so nas silile v trgatev, ne moremo reči, da so bile sorte v tisti željeni tehnološki zrelosti," pravi Topolovčeva in dodaja, da je pojav gnilobe narekoval tempo letošnje trgatve.

"Pri sami trgatvi je zelo pomembno, da se odstrani suhe dele grozdja, predvsem pa vse gnile in plesnive jagode in se grozdje čimprej predela in sproži fermentacija ob uporabi selekcioniranih čistih sevov kvasovk," še dodaja enologinja Radgonskih goric Klavdija Topolovec Špur.

Ročna in strojna trgatev

V Radgonskih goricah grozdje pobirajo tako ročno kot strojno. " Vse grozdje, ki služi kot osnova za peneča vina in vse grozdje za vrhunska in buteljčna vina izključno ročno obiramo," še dodaja Klavdija Topolovec Špur. V takih problematičnih letih, kot je letošnje, pa se lahko obrestuje tudi strojna trgatev, saj obiralec s tresenjem obere le čiste in zdrave jagode. Pri strojnem obiranju pa je nujna takojšnja predelava, če želimo zagotoviti dober mošt in kasneje vino.

Radgonske gorice - 160 let
Radgonske gorice - 160 let © ARO

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...