Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Javne predstavitve mnenj o Janševem mandatu ne bo

Politika | 25.09.2014, 12:48 Petra Stopar

Mandatno-volilna komisija Državnega zbora je zavrnila predlog SDS za razširitev seje s predlogom za sklic javne predstavitve mnenj o vprašanju poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše. Prav tako se niso strinjali, da na dnevni red uvrstijo zahtevo za pridobitev podatkov od vrhovnega sodišča o odločanji Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. V iniciativi Odbor 2014 medtem opozarjajo, da mineva že 98. dan, odkar ima Slovenija kot edina država v zahodno-civilizacijskem krogu in osrčju Evropske unije, političnega zapornika.

Poslanska skupina SDS je na seji mandatno-volilne komisije predlagala razširitev dnevnega reda s predlogom, da bi komisija od vrhovnega sodišča zahtevala podatke, ki jih potrebuje pri opravljanju svojih nalog, torej pri odločanju o mandatu predsednika SDS Janeza Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Kot je dejal poslanec Anže Logar, »predlagamo, da mandatno-volilna komisija od vrhovnega sodišča dobi pojasnila, ki jih potrebuje, predvsem podatke o trajanju postopka in odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti«.

V SDS so na sejo prav tako želeli uvrstiti predlog za predstavitev mnenj o verodostojnih razlogih za prenehanje mandata poslanca, saj kot je pojasnil Logar, je večina strokovne javnosti v tem primeru jasna, »in sicer, da ne odvzem in ne prenehanje mandata nista mogoča, vendar pa je ta mandatno-volilna komisija na predlog enega od poslancev oblikovala plačano pravno skupino, ki se je javno deklarirala z nasprotnimi stališči temu in išče pravno podlago, da bi opravičila takšno stališče«.

A oba predloga sta bila zavrnjena. Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer je med drugim ocenil, da gre za ponoven poskus zlorabe parlamentarne komisije in pritisk na vrhovno sodišče.

Društvo Evropska Slovenija bo ob 17. uri na Brdu pri Kranju organiziralo posvet, na katerem bo o ustavnih vidikih v zadevi Patria spregovoril vodilni skandinavski strokovnjak za kazensko pravo, dekan Pravne fakultete Univerze v Helsinkih Kimmo Nuotio. V Odboru 2014 pa znova vabijo na današnje prižiganje sveč, simbola luči, upanja, svobode in pravice pred Vrhovno sodišče, kjer se bodo podpornikom pridružili tudi Sara Krivec, Peter Peterka in Matjaž Oblak.

Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...