Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Damijan: Ministri za ključne resorje niso dobro pogledali številk

Slovenija | 23.09.2014, 00:30

Zaradi težav, s katerimi se sooča Slovenija, bo v bližnji prihodnosti posebna pozornost javnosti usmerjena v ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, infrastrukturo ter finance. Gre namreč za ključne resorje, ki bodo iskali rešitve za izhod naše države iz krize. Ekonomist Jože P. Damijan na svojem blogu ugotavlja, da Jožef Petrovič, Peter Gašperšič in Dušan Mramor, ki so jih prevzeli, ne vedo točno, v kaj se spuščajo.

Kot piše Damijan, tuji strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji najbolj šibek gospodarski resor. Zastaviti bi moral strategijo razvoja države in imeti mehanizme za spodbujanje razvoja, a v resnici se je to ministrstvo sprevrglo v bankomat za podeljevanje subvencij. Prepričan je, da je pred Petrovičem težka naloga, še posebej, ker iz njegovega zaslišanja na matičnem parlamentarnem odboru ni razbral posebne vizije, prav tako ni zasledil številk in razvojnih konceptov. Njegovo predstavitev je videl kot podajanje floskul o zapleteni davčni zakonodaji in nujnosti spodbujanja majhnih podjetij. Čeprav naj bi imel Petrovič po besedah nekaterih gospodarstvenikov veliko energije in je zelo operativen, se Damijan boji, da kot popolni novinec, brez politične kilometrine in strankarskega zaledja, nima prav veliko možnosti, da uveljavi svoje poglede, kakršnikoli že bodo.

Kritičen je tudi do Gašperšiča. Meni, da na zaslišanju v državnem zboru ni potrdil svoje strokovnosti. Po Damijanovih besedah je prišel slabo pripravljen, brez poznavanja problematike in z dokaj nenavadno vizijo za ministra za infrastrukturo. Kot je zapisal, bi od človeka, ki je stopil na čelo tega resorja, pričakoval, da se bo zavzemal za izgradnjo manjkajoče infrastrukture in za povečanje učinkovitosti obstoječe na eni strani, na drugi pa za tiste projekte, ki bodo hkrati pripomogli k večji učinkovitosti gospodarstva in gospodarskemu okrevanju. Gašperšič se je, tako Damijan, izkazal prav z nasprotnim. Ob tem je omenil njegovi stališči, ki sta v javnosti dvignili precej prahu. Med drugim je dejal, da je gradnja avtocestnega odseka Draženci - Gruškovje nepotrebna. Podvomil je tudi v nujnost drugega tira Koper - Divača. Damijan je prepričan, da Gašperšič ni pogledal številk.

Največjo vlogo bo po Damijanovem mnenju v novi vladi odigral Mramor. A sprašuje se, ali bodo njegovi ukrepi dejansko vodili k višji blaginji in kdaj se bodo razbili na čereh lobijev upokojencev in sindikatov. Damijan ocenjuje, da si je Mramor ustvaril nerealno sliko o gospodarskem položaju naše države. Pozdravlja cilja o znižanju proračunskega primankljaja pod 3 odstotke in javnega dolga pod 60 odstotkov, a hkrati opozarja, da v času prenizkega agregatnega povpraševanja zmanjševanje trošenja ni prava pot za njuno dosego. Če želiš oboje zmanjšati, moraš povečati in zagnati gospodarsko rast, dodaja, ta nato oba kazalca avtomatsko zmanjša. Damijan poudarja tudi, da imajo vlagatelji raje države, ki rastejo, kljub višjemu dolgu, kot države v recesiji.

Damijan je prepričan, da zaradi odsotnosti vizije in zmedenosti ostalih dveh ministrov, Mramor ne bo imel težkega dela s koordiniranjem vladnih politik. A dvomi, da bo zvozil med političnimi čermi in da bo Slovenija res začela robustno rasti.

Vir: DAMIJAN blog

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...