Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 12. 9. -19. 9. 2014

Slovenija | 20.09.2014, 07:00 Marta Jerebič

Slovenija je minuli teden dobila novo vlado, ki se je že seznanila tudi s posledicami poplav, ki so prizadele nekatere dele naše države. Na cerkvenem področju v pregledu domačih dogodkov omenjamo škofijski molitveni dan za duhovne poklice, redovniški dan in sklep slovesnosti ob 500-letnici frančiškanske province sv. Križa. Na področju kulture lahko izpostavimo prvi slovenski prevod Korana iz arabskega izvirnika, na športnem pa nogometaše Maribora.

POLITIKA

Medtem ko poteka volilna kampanja za lokalne volitve, ki bodo 5. oktobra, smo dobili novo, 12. slovensko vlado. Nov ministrski zbor ima 16 članov, tri več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri. Omenjene tri stranke imajo skupaj 52 glasov v 90-članskem državnem zboru, pri potrjevanju vladne ekipe sta se jim pridružila še poslanca narodnih manjšin.

Premier Miro Cerar od ministrov pričakuje veliko, saj je stanje v državi resno. »Zavedamo se, da Slovenija potrebuje politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta in veliko drugih zadev, ki smo si jih zadali kot našo nalogo in cilj. Zagotavljam vam, da bomo storili vse, kar moremo in znamo, da Slovenijo popeljemo iz krize, da jo normaliziramo in da državljankam in državljanom omogočimo normalno življenje.«

Ministrska ekipa ni dobila podpore SDS, ZL, NSi in ZaAB. Med razlogi je bilo slišati očitke o neuigranosti vladne ekipe in njeni nepripravljenosti na radikalen preobrat, očitke, da nekateri ministri premalo poznajo svoja področja in da so si na zaslišanjih privoščili spodrsljaje. V razpravi so koalicijski poslanci poudarjali, da je predlagana ministrska ekipa strokovna, opozicijski pa, da že na začetku deluje kot razglašen orkester. Poslanec SDS Janez Janša: »Mislim, da glede ekipe lahko rečemo, da geografsko ambicije ne sežejo dosti dlje od ljubljanske obvoznice, konceptualno ne kaj dosti dlje od splošnih priporočil od Bruslja, etično pa ne dosti dlje od dvakrat zaračunanih potnih stroškov

Zaslišanja pred matičnimi odbori

Ministri nove vlade so svoje predstavitve pred pristojnimi delovnimi telesi začeli prejšnji petek. Začnimo z gospodarskim resorjem, ki je med pomembnejšimi v državi. Jožef Petrovič (SMC) je bil doslej 30 let v podjetniških vodah. Med ukrepi, ki jih je treba po njegovem sprejeti, je naštel ukrepe za sistemsko razdolževanje, spodbujanje izvoza, zajezitev sive ekonomije, premik v krepitvi socialnega partnerstva vseh deležnikov, znižanje obremenitve dela, povečanje nadzora nad subvencijami in tudi nad Slovenskim državnim holdingom in slabo banko. Prav tako podpira davčne blagajne, zmanjšanje administracije, pa tudi povečanje plačilne discipline, pri čemer bi tudi država morala postati zgled. O privatizaciji pa: »Dejstvo je, da je treba izhajati iz strategije in klasifikacij naložb – kaj je strateško, kaj je pomembno, kaj je portfeljsko in stvar obravnavati primer do primera.«

Finančni minister Dušan Mramor (SMC) obljublja, da bo vodil restriktivno fiskalno politiko. Prihranke vidi predvsem v zmanjšanju neracionalnega trošenja. Kot najpomembnejša vira povečanja javnofinančnih prihodkov pa je izpostavil bolj učinkovito delovanje finančne uprave in gospodarsko rast.

Pravosodni minister Goran Klemenčič (SMC) je med nujne naloge uvrstil celovito reformo gradnikov pravosodnega sistema in razmerij med njimi. Med razpravo so poslanci, predvsem iz vrst opozicije, opozarjali na zaskrbljujoče stanje v pravosodju, s čimer se je Klemenčič načeloma strinjal, a med drugim poudaril še, da teh težav ne more rešiti sodstvo samo.

Ministrica za zdravje  rMilojka Kolar (SMC) poudarja pomen primarne zdravstvene ravni. Ob pomanjkanju družinskih zdravnikov razmišlja o stimulacijah za tiste, ki bi se odločili za delo v bolj odročnih krajih. Zavzela se je tudi za skupna javna naročila za nabavo zdravil, opreme in medicinskih materialov, reformo zdravstvenega zavarovanja pa bi sprejemala v paketu z zakonom o dolgotrajni oskrbi. »Sama zaveza v koalicijski pogodbi je za ukinitev dopolnilnega in nadomestilom z ustrezno dajatvijo. Ta trenutek je težko natančno časovno opredeliti, kdaj bo prišlo do tega ukrepa. Potrebno bo počakati oziroma uskladiti še z zakonom o dolgotrajni oskrbi, saj zagovarjam stališče, da bi bilo primerno, da se ta zakonodaja, ki je tako zelo povezana, sprejema v paketu.«

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar (SMC) je največ pozornosti namenila policiji. Poudarila je potrebo po dvigu zaupanja v policijo, kot njene prednostne naloge izpostavila pregon gospodarskega kriminala in korupcije, a tudi splošne kriminalitete. Policiste bi izvzela iz skupnega plačnega sistema.

Zunanji minister Karl Erjavec (Desus) je kot prioritete svojega novega mandata izpostavil sprejetje nove zunanjepolitične strategije, dobre odnose s sosednjimi državami, gospodarsko diplomacijo in aktivno politiko v mednarodnih organizacijah.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar (SMC) si želi, da v prihodnjih štirih letih ne bi pisali novih strategij na tem področju, pač pa uskladili in začeli uresničevati dobre, že obstoječe načrte.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak (SD) je med cilji naštela reorganizacijo centrov za socialno delo, uvedbo informativnih izračunov socialnih transferjev in reformo študentskega dela. Dodala je, da bo treba spremeniti tudi obstoječo ureditev občasnega in začasnega dela za upokojence.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan (SD) je izpostavil zmanjševanje administrativnih bremen, operativno izvajanje deklaracije zagotovimo.si hrano za jutri ter zagotavljanje uspešno delujoče gozdno-lesne verige. Izpostavil je tudi ukrepe zaradi stabilizacije slovenskega trga zaradi ruskega embarga.

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar (SMC) je ocenila, da spreminjanje standardov in normativov ni potrebno, na področju visokega šolstva poudarja potrebo po stabilnem financiranju, za osnovno šolo pa si bo prizadevala za uvedbo angleščine že v prvem razredu.

Ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Violeta Bulc (SMC) je napovedala, da si bo pri vodenju pristojne službe prizadevala za dvig konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije ter ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen (Desus) poudarja, da bo treba na področju politike odpadkov pripraviti rešitve, ki bodo ustreznejše trenutnim razmeram. Kot vsebinski prioriteti na ministrstvu pa izpostavlja kohezijo in vode.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič (SMC) je javnost razburil z izjavo o tem, da drugega tira Divača-Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Ob tem so na Cerarja že letele zahteve, naj ga zamenja.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc (Desus) se je zavzel za okrepljeno sodelovanje s parlamentarno komisijo, za čezmejno sodelovanje z zamejci ter povezovanje s slovenskimi znanstveniki in vrhunskimi strokovnjaki z vsega sveta.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar (Desus) je izpostavila, da bi bilo kulturi treba vrniti večjo težo, postati bi morala blagovna znamka Slovenije.

Obrambni minister Janko Veber (SD) je kot prvi cilj svojega ministrovanja izpostavil usposobitev enote Slovenske vojske za pomoč gasilcem in civilni zaščiti pri reševanju v primerih naravnih nesreč.

Poplave

Slovenijo namreč v zadnjem času ogrožajo predvsem naravne nesreče, zato je ključno učinkovito odzivanje nanje. Močno deževje prejšnji konec tedna je prizadelo predvsem dele Dolenjske, Posavja, Zasavja, Štajerske, Koroške in Prekmurja. Voda je poplavila več kot 850 stanovanjskih in 240 gospodarskih objektov ter 18 šol in vrtcev. Sprožilo se je več kot 250 večjih in manjših zemeljskih plazov, ki so ogrozili objekte in zasuli cestišča - za krajši ali daljši čas je bilo zaprtih 66 odsekov državnih cest. Škodo še ocenjujejo.

CERKEV IN DRUŽBA

Škofijski molitveni dnevi za duhovne poklice potekajo že več kot trideset let, letos pod geslom "Vi pa ste Božja njiva!" Murskosoboška škofija ga je pripravila že 6. septembra in ga združila s 5. hrvaško-slovenskim srečanjem v Ludbregu. Ljubljanska nadškofija ga je minulo soboto pripravila na Brezjah, koprska škofija na Sveti Gori, mariborska nadškofija na Ptujski Gori, celjska pa v Petrovčah. Novomeška škofija se bo skupaj v molitvi za duhovne poklice zbrala 21. septembra v novomeški stolnici in bo dan združila s praznovanjem nedelje svetniških kandidatov, sicer pa so prejšnji petek po župnijah in redovnih skupnostih že pripravili molitveno bedenje. Vsak duhovni poklic je dar, ki je izmoljen, poudarja s. Štefka Klemen iz Centra za duhovne poklice nadškofije Maribor. »Že samo dejstvo, da molimo, kaže, da se zavedamo potrebnosti prositi za ta dar. Poleg tega se je marsikateri fant ali dekle prav na molitvenem dnevu dokončno odločil oziroma po molitvi vernikov prejel moč za končno odločitev

Kljub dolgoletni tradiciji teh molitvenih dnevov, evropska celina in s tem tudi Slovenija beleži vse manj novomašnikov in pomanjkanje drugih duhovnih poklicev. A prav zato je molitev še toliko bolj potrebna in nujna. »Molitev ima svoj pomen, rodi tudi sadove, ni pa naše, da merimo in štejemo. Meni se zdi pomembno, da mi dajemo svoj delež, Bog bo svojega že dal.«

V Turnišču, ki je osrednje romarsko svetišče murskosoboške škofije, so se v sredo zbrali redovniki in redovnice iz vse Slovenije. Osrednja misel tokratnega redovniškega dne je bila Veselje v edinosti. Mašo je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je za naš radio izrazil veliko hvaležnost redovnikom in redovnicam za njihovo edinost Cerkvi. "Ta dan kot škof vidim kot priložnost, da se v svojem imenu in tudi v imenu celotne škofovske konference zahvalim vsem redovnikom in redovnicam, predvsem njihovim predstojnikom in predstojnicam, za izjemno edinost, ki so jo pokazali v teh težkih časih za Cerkev na Slovenskem, v časih preizkušnje s slovenskimi škofi. Kajti s strani redovnikov in redovnic ter njihovih predstojnikov in predstojnic v tem obdobju ni bilo slišati očitanja, ne spraševanja, zakaj, ampak predvsem gesta tukaj smo, na nas lahko računate, tu so naša srca, naša ramena in gremo naprej, da popeljemo Kristusovo Cerkev v Sloveniji v svetlejšo prihodnost."

Po sveti maši, je sledilo predavanje s. Romane Kocijančič, na temo Veselje v edinosti in obisk samostana sester klaris v Turnišču.

Na praznik Povišanja sv. Križa, ki je zavetnik Slovenske frančiškanske province, so manjši bratje sklenili praznovanje 500-letnice frančiškanske province sv. Križa. Pri zahvalni maši v cerkvi sv. Frančiška v Šiški so se jim pridružili slovenski škofje. V njihovem imenu se jim je predsednik škofovske konference škof Andrej Glavan zahvalil za vse skozi stoletja opravljeno duhovno, dušnopastirsko in kulturno delo. »Naj Frančiškova karizma uboštva in veselega služenja, ki jo utelešate in živite v Cerkvi na Slovenskem od Sv. Trojice v Slovenskih Goricah do Kopra, od Brezij do Novega Mesta še dolgo prinaša duhovno svežino, sonce v Gospodov vinograd v raju pod Triglavom.«

Praznovanje jubileja so zaznamovali še z znanstvenim simpozijem, dokumentarnim filmom 500, izvedbo prvega slovenskega oratorija, izdajo prvega Frančiškovega življenjepisa v slovenskem prevodu in razstavo, ki prikazuje vse redovne hiše v provinci.

KULTURA

Strokovna žirija je naziv Slovenska popevka podelila Rudiju Bučarju za ljubezensko pesem Ti. Bučar je bil nagrajen tudi za najboljšo interpretacijo. Nagrada občinstva je pripadla Darji Švajger za nostalgično pesem Sončen dan. Strokovna žirija je nagrado za najboljše besedilo podelila Igorju Pirkoviču za pesem Poseben lik v izvedbi Steffy.

Pri založbi Beletrina je izšel prvi slovenski prevod Korana iz arabskega izvirnika. Nastajal je več kot deset let, opravila sta ga Mohsen Alhady in Margit P. Alhady. Po besedah Alhadyjeve je bil narejen pravoverno z namenom, da predstavi ortodoksno islamsko tradicijo takšno, kakršno poznajo, razumejo in priznavajo muslimani po vsem svetu.

ŠPORT

Nogometaši Maribora so sijajno odprli Ligo prvakov, saj so osvojili veliko točko proti Sportingu. Junak tekme je bil Luka Zahović, ki je v 92. minuti izenačil na 1:1.

Mina Markovič je niz vrhunskih dosežkov na preizkušnjah najvišje ravni nadaljevala tudi na svetovnem prvenstvu. Šestindvajsetletna Ptujčanka, ki trenira v Škofji Loki, je v Španiji postala svetovna podprvakinja v težavnosti. Kombinacijskemu bronu je namreč dodala še težavnostno srebro.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...