Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenija dobila novo vlado

Slovenija | 18.09.2014, 21:55

Državni zbor je s 54 glasovi za in 25 proti imenoval ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja. S tem je bila izvoljena 12. slovenska vlada, ki šteje 16 ministrov. Predsednik nove vlade je napovedal, da bo ekipa nemudoma poprijela za delo, da bi preprečila nadaljnje nazadovanje družbe.

Cerar je posle od predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle Alenke Bratušek, prevzel že danes, vlada pa se bo sestala tudi na prvi seji. Kot je za medije povedal Cerar, bodo odločali o začetnih kadrovskih zadevah in se seznanili s stanjem po poplavah v državi.

Nova vlada bo imela tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, v njej pa so tudi štirje dosedanji ministri: prvak DeSUS Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, novoustanovljeni urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa bo kot ministrica brez listnice vodila Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

Vsi so po izvolitvi prisegli, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in delovali za blaginjo Slovenije.

Cerar od ministrov pričakuje veliko, saj je stanje v državi resno. Nova vlada bo tako najprej ocenila potrebnost rebalansa letošnjega proračuna ter pripravila osnutek proračunskega načrta za leto 2015 in predlog zakona o fiskalnem pravilu. Treba bo tudi pristopiti k pogovorom z Evropsko komisijo glede perečega presežnega primanjkljaja in postopka za odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

Cerar je še napovedal, da bo morala biti fiskalna politika precej restriktivna, kar pomeni, da bo treba zmanjšati javne izdatke, povečati učinkovitost pobiranja obstoječih davkov, predvsem pa narediti vse, da bo rast BDP čim večja.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so stranke koalicije izrazile velika pričakovanja, ki jih imajo do nove vlade. V SMC so prepričani v njen uspeh na področju javnofinančne stabilnosti in gospodarske rasti. V DeSUS in SD pa so po nekaterih izjavah ministrskih kandidatov na zaslišanjih pred parlamentarnimi delovnimi telesi opozorili na upoštevanje koalicijskega sporazuma.

V SDS, ZL, NSi in ZaAB pa so že na začetku napovedali, da ministrska ekipa na njihovo podporo ne more računati. Med razlogi je bilo slišati očitke o neuigranosti bodoče vladne ekipe in njeni nepripravljenosti na radikalen preobrat, očitke, da nekateri ministri premalo poznajo svoja področja in da so si na zaslišanjih privoščili spodrsljaje.

V razpravi so koalicijski poslanci poudarjali, da je predlagana ministrska ekipa strokovna, opozicijski pa, da že na začetku deluje kot razglašen orkester.

Slišati je bilo tudi nekaj pozivov k sodelovanju med koalicijo in opozicijo. A so predvsem poslanci iz vrst SDS v željo koalicije po sodelovanju podvomili in spomnili, da dve parlamentarni komisiji kot zainteresirano delovno telo nista izvedli predstavitev ministrskih kandidatov.

Novo vlado so na koncu podprli koalicijski poslanci SMC, SD in DeSUS ter poslanca obeh manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS in večina poslancev ZL. Poslanci NSi in ZaAB pa so se glasovanja vzdržali ali pa niso prijavili prisotnosti.

Med novimi ministri so tudi štirje, ki so bili doslej poslanci. Te funkcije odslej začasno ne morejo več opravljati. Židana bo tako glede na volilni rezultat na predčasnih državnozborskih volitvah v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila Marija Bačič, Vebra pa nekdanji minister za finance Franc Križanič. Erjavca bo predvidoma nadomestila Marija Antonija Kovačič, namesto Bizjak Mlakarjeve pa bo, kot kaže, v poslanske klopi sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS že v minulem mandatu.

Bratuškova predala posle Cerarju

Novi predsednik vlade Miro Cerar je prevzel posle od svoje predhodnice Alenke Bratušek. Ta je v izjavi poudarila, da danes z njenih ramen pada velika odgovornost do državljanov in da Cerarju državo predaja v veliko boljšem položaju, kot jo je prevzela. Cerar se zaveda, da tudi njegovo vlado čaka težka naloga in da je pred njimi še veliko izzivov.

Bratuškova je Cerarju zaželela vso srečo in izpostavila, da se Sloveniji ni treba bati prihodnosti, če bo njegova vlada nadaljevala po poti, ki jo je začrtala že njena vlada. Izpostavila je, da danes z njenih ramen pada velika odgovornost do države in državljanov, v letu in pol pa da se je trudila delati po najboljših močeh za državo in državljane.

Cerarju, kot je dodala, pa državo v upravljanje predaja v bistveno boljšem položaju, kot jo je v upravljanje prevzela sama, kar pa "nikakor ne pomeni, da bo njegovo delo kaj lažje in da bo njegova odgovornost kaj manjša".

Pred letom in pol so bile namreč razmere v Sloveniji zelo drugačne, je dejala Bratuškova: "Ljudje na ulicah so protestirali proti arogantni in brezčutni oblasti, bili smo v recesiji, beležili smo padec gospodarske aktivnosti, brezposelnost se je povečevala praktično iz dneva v dan, nihče nam ni bil pripravljen posoditi denarja oz. je bil strošek izposoje gromozanski."

Ob tem je poudarila, da jih takrat ni bilo veliko, ki so verjeli, da bo Slovenija svoje težave uspela rešiti sama. "Sama sem verjela, da bomo uspeli in tudi smo uspeli. Nismo potrebovali pomoči, potrebovali smo samo nekaj časa. V letu in pol nismo uspeli narediti vsega, uspeli smo pa Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot," je pojasnila. Po njenih besedah namreč beležimo gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, zadolžujemo se lahko po "zgodovinsko nizkih obrestnih merah", naši otroci imajo še vedno brezplačno šolo, upokojenci pa še vedno dobivajo pokojnine.

Sanacija bančnega sistema, ki jo je opravila vlada Bratuškove, ni bila poceni, a je bila nujno potrebna, da so lahko gospodarstvo postavili nazaj na noge, je dejala donedavna premierka.

Veliko stvari je bilo narejenih dobro, veliko pa jih bo še treba narediti, je pristavila in novi vladi zaželela, da bi svoje delo opravljala dobro, v korist vseh državljanov. Izrazila je tudi upanje, da je Cerarju uspelo sestaviti dobro ekipo, ki bo delovala štiri leta. Poudarila je še, da je ponosna, da je bila prva predsednica slovenske vlade in na vse, kar so naredili v letu in pol, ter se zahvalila svoji ekipi in sodelavcem.

Cerar se je Bratuškovi zahvalil za korektno primopredajo in za spodbudne besede. Dejal je, da tudi njegovo vlado čaka težka naloga. Res smo soočeni že z nekaterimi ugodnimi ekonomskimi pokazatelji, vendar smo še vedno v krizi, je opozoril. "Imamo proračunski in strukturni primanjkljaj in visok javni dolg, pred nami so izzivi na področju zdravstva, sociale in drugod," je navedel.

Po njegovih besedah si želijo ohraniti vse pridobitve, ki so jih vse dosedanje vlade pripeljale do sedanje točke. "Torej, nadaljevali bomo tam, kjer so se zadeve ustavile, povzeli dobre prakse, dogradili sistem in delovanje vlade tam, kjer je to nujno potrebno za izhod iz krize," je zagotovil.

Ponovil je, da bo vlada že nocoj opravila nekatera najbolj ključna imenovanja, potem pa že resno pristopila k delu. Ukvarjala se bo predvsem s seznanitvijo stanja po nedavnih poplavah in plazovih, na prihodnjih sejah pa bodo naloge mnogo bolj posvečene javnim financam. Čaka jih, kot pravi, odločitev o tem, ali bo potreben rebalans proračuna, takojšnje delo na pripravi osnutka proračuna za leto 2015, so pa tudi izzivi na drugih področjih, "kjer ni časa in je treba takoj stopiti v akcijo".

Ministrska ekipa, ki jo je DZ potrdil danes, se pravkar sestaja na svoji prvi seji.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...