Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pomoč Slovenske vojske (foto: FB Slovenska vojska)
Pomoč Slovenske vojske

Vodotoki upadajo, škoda velika

| 15.09.2014, 15:10 Rok Mihevc

Po deževnem tednu in poplavah v skoraj polovici države, se kaže nekaj upanja, da bo vreme prizadetim prebivalcem v prihodnje bolj naklonjeno. Medtem se nadaljuje odpravljanje posledic zadnjega močnega deževja. Na razsežnosti ujme kažejo tudi zbrani podatki Uprave za zaščito in reševanje - voda je poplavila 850 stanovanjskih in 240 gospodarskih objektov, 18 šol in vrtec.

Stanje se sicer v Vzhodni Sloveniji počasi umirja. Večina vodotokov upada, vendar je še vedno veliko težav na območju Dolenjske, Posavja, Zasavja, Štajerske, Koroške in Prekmurja. Dežurni hidrolog Nejc Pogačnik: „Poplavljene površine na širšem območju na Krki se zmanjšujejo. Pretok reke Mure v Gornji Radgoni je tekom noči upadel na okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. Visoko vodni val bo v naslednjih dveh dneh še potoval preko Slovenije. V spodnjem toku danes in jutri Mura še ne bo upadala. Na širšem območju Lendave še poplavljajo pritoki Ledave. Ljubljanica poplavlja na območju pogostih poplav in pretokov Moste in počasi upada.“

Medtem se odpravljanje posledic zadnjega močnega deževja nadaljuje. V Pomurje so na pomoč že prišli vojaki, ki bodo pomagali v Dobrovniku, Mostju in Benici. Vse razpoložljive sile na terenu črpajo vodo in odstranjujejo posledice, na terenu so tudi štiri velik črpalke za mulj z zmogljivostjo 15 tisoč kubičnih metrov. V Pomurju so v teh dneh razdelili 16 tisoč protipoplavnih vreč in 10 manjših črpalk. Od petka do danes so na številki 112 v Murski Soboti dobili več kot 2400 dohodnih klicev.

Poplave v Občini Brežice; foto: Občina Brežice
Poplave v Občini Brežice; foto: Občina Brežice © Občina Brežice

Kako velika razsežnost ujme je bila te dni, kažejo tudi zbrani podatki Uprave za zaščito in reševanje. Sprožilo se je več kot 250 večjih in manjših zemeljskih plazov, ki so ogrozili objekte in zasuli cestišča. V reševanju materialnih dobrin, črpanju vode in ostlaih aktivnostih je sodelovalo več kot 3 tisoč gasilcev, 150 pripadnikov Slovenske vojske, pripadniki civilne zaščite, občani in ostale službe. Voda je poplavila več kot 850 stanovanjskih in 240 gospodarskih objektov ter 18 šol in vrtcev. Nekaj šol je bilo danes tudi zaprtih. Po nekaj težavah z včerajšnjimi zamudami v železniškem prometu so te zdaj odpravljene. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da so vse proge v notranjem prometu normalno prevozne. V mednarodnem prometu pa so težave v Avstriji, kjer za zdaj namesto vlakov vozijo avtobusi na relaciji Špilje-Leibnitz oziroma Špilje-Gradec. Uničujoče poplave so povzročale težave v cestnem prometu in poleg gmotne škode zahtevale tudi dve smrtni žrtvi, ki so ju v vozilu na Vranskem odnesle narasle vode.

Včeraj je prizadeta območja v občinah Šentjernej, Kostanjevica na Krki ter Krško obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. Škodo je glede na svoje izkušnje ocenil za tolikšno, da se bo samodejno sprožil zakon, ki vladi nalaga, da v takih primerih pomaga prizadetim območjem.

K zbiranju pomoči pa je pozvala tudi Slovenska Karitas. Generalni tajnik Imre Jerebic je povedal, da so njihovi sodelavci danes na terenu in skupaj z gasilci in civilno zaščito ugotavljajo potrebe prizadetih prebivalcev. Vsekakor bo Karitas nemudoma pomagala s hrano, kjer bo to potrebno. Donacije lahko posredujete na transakcijski račun Slovenske Karitas, ki jo najdete na njihovi spletni strani, lahko pa pošljete tudi SMS z vsebino KARITAS 5 na številko 1919 in darujete 5€.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...