Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Letošnji Socialni teden pod geslom Skoči ven želi preseči apatijo

Slovenija | 12.09.2014, 19:07

Po številnih slovenskih krajih se bo med 25. septembrom in 4. oktobrom odvijal Socialni teden pod geslom Skoči ven. Vodja projekta Matej Cepin je poudaril, da je socialni teden gibanje državljanov. Z njim želijo preseči apatijo v družbi, da bi tako ljudje skočili iz lastnega udobja in spremenili miselnost, da so mir, svoboda in pravice samoumevne.

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Socialne akademije, ki koordinira Socialni teden, Cepin, se bo tekom tedna po Sloveniji zvrstilo 84 dogodkov. Med drugim se bodo odvijala razna predavanja, posvetovanja, delavnice, pogovori in druga srečanja. Pri tem bo sodelovalo 71 različnih organizacij, zavodov, društev ipd.

Socialni teden od leta 2009, ko je bil v Sloveniji na sporedu prvič, raste po številu dogodkov in kakovosti, je dejal. Poleg tega spreminja poglede in miselnost, saj odpira prostor za dialog v majhnih skupinah in spodbuja kritično refleksijo.

Socialni teden se bo po besedah Cepina začel z okroglo mizo pod naslovom Očetom ni uspelo, bo mladim? Ob vključevanju mladih bodo v razpravi odgovarjali na vprašanje, katera generacija bo zmožna preseči največji slovenski nacionalni konflikt. Teden se bo sklenil z zaključnim seminarjem pod naslovom Nove besede - nova dejanja - večji učinek.

Letošnja novost Socialnega tedna je tudi humanitarna akcija Za Albanijo, pravi Cepin. Na vseh dogodkih bodo zbirali različne materiale za ustvarjanje, ki jih bodo nato poslali na misijon, kjer so zatočišče našla albanska dekleta.

Sodelavka Socialne akademije Mojca Perat je ob branju poslanice pred začetkom Socialnega tedna izpostavila, da se zdi, da so Slovenci dan za dnem ujetniki istih škodljivih vzorcev. Težijo k ohranjanju starega stanja, ki dolgoročno ne deluje in ni vzdržno. Ob tem drsijo v vedno večji prepad konfliktov, zadolženosti, nemorale in lenobe.

Zato geslo Skoči ven ponazarja, da je treba skočiti ven iz navideznega udobja, škodljive pasivnosti, strahu in pesimizma. Treba je podreti zidove, razmišljati izven okvirov znanega ter v različnosti iskati rešitve, ki bodo v ospredje postavile človeka in njegovo dostojanstvo, je dejala Peratova.

Na Socialni akademiji verjamejo, da se družbene spremembe najprej zgodijo v ljudeh. Šele preko ljudi pa pridejo v širšo družbo, vse do potrebnih in želenih sistemskih sprememb.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...