Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Filipinski kardinal Tagle s papežem o podrobnostih januarskega obiska

Cerkev po svetu | 25.09.2014, 12:52 Marta Jerebič

V Vatikanu se te dni mudi manilski nadškof, kardinal Louis Antonio Tagle. Udeležuje se zasedanja Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese, na katerem razpravljajo tudi o evharističnem kongresu, ki bo januarja 2016 potekal na Filipinih. Srečal pa se je tudi s papežem Frančiškom, s katerim se je dogovarjal o podrobnostih njegovega potovanja v to državo januarja prihodnje leto, ki bo potekalo pod geslom Usmiljenje in sočutje.

Kardinal Tagle je v dom svete Marte prišel s škatlo, polno pisem in risbic otrok z ulice, otrok, ki so padli pod vpliv mamil in ali so žrtve prostitucije, piše spletni portal Vatican Insider. Z omenjenimi pismi je papežu želel približati razmere otrok, ki živijo v barakarskih naseljih ali celo na smetiščih v Manili. V najboljšem primeru se preživljajo z recikliranjem. Številni pa beračijo, postanejo otroci z ulice, žrtve trgovcev z ljudmi ali zvodnikov.

Kardinal je decembra lani obiskal center ene od ustanov, ki tem otrokom pomaga, da se znova vključijo v družbo. Takrat se je odločil, da bo njihove zgodbe in sanje prenesel papežu Frančišku, v upanju, da se bo sveti oče med svojim obiskom na Filipinih z njimi tudi srečal, tako kot je to podobno storil v Koreji. V Manili menijo, da se Frančišek ne bo izognil obisku simboličnega kraja, ki predstavlja človeški, ekonomski in družbeni propad, iz katerega bo seveda lahko poslal sporočilo celotnemu človeštvu.

Ustanova, ki si prizadeva za papežev obisk, se imenuje Most za otroke, leta 1998 pa jo je ustanovil francoski jezuit Jean-Francois Thomas, sicer profesor na katoliški univerzi v Manili, ki se je nekega dne odločil, da zapusti kateder in se v polnosti posveti ustvarjanju prihodnosti za otroke z ulic. Ocenjujejo, da jih je na Filipinih kar 250.000, samo v Manili 11.000.

Prostovoljci omenjene ustanove na 50 območjih po Manili prepričujejo otroke, naj zapustijo ulico. V 24 sprejemnih centrih je tako več kot tisoč otrok našlo hišo, ljubezen, izobrazbo. Dediščino p. Tomasa danes nadaljuje francoski duhovnik Matthieu Dauchez. Prisotnost papeža Frančiška v enem od teh centrov bi bilo po besedah kardinala Tagla izredno pomenljivo, znamenje usmiljenja in sočutja, kar je tudi geslo papeževega obiska na Filipinih.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.