Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Srečanja Frančiška z ostarelimi, dedki ter babicami se bo udeležil tudi Benedikt XVI.

Cerkev po svetu | 27.09.2014, 12:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo jutri na trgu sv. Petra v Vatikanu daroval mašo za stare starše in ostarele. Na slovesnosti pričakujejo 40 tisoč ljudi iz več kot 20-ih držav, največ iz Italije Španije, Argentine in ZDA. Srečanja pred mašo se bo udeležil tudi zaslužni papež Benedikt XVI. Dogodek se bo sicer začel že ob pol devetih dopoldne s programom, ki nosi naslov Blagoslov dolgega življenja.

Na programu pred mašo se bodo zvrstila pričevanja ostarelih ter razmišljanja o petih prizorih iz Svetega pisma, ki bodo prikazali določene vidike življenja starostnikov. Glavni junaki bodo Sara, Naomi in Ruta, Eleazar, ter dva para iz Nove zaveze: Zaharija in Elizabeta ter Simeon in Ana.

Preko njih bodo predstavljene teme: domnevna odvečnost oziroma jalovost ostarelih (Sara); kako snaha ne zapusti tašče (Naomi in Ruta); odgovornost, ki jo nosijo starejši v odnosu do mladih generacij in posredovanje vere (Eleazar); kako se postarati skupaj in tako izpolniti Božjo voljo (Zaharija in Elizabeta); ter kako izraziti hvaležnost za življenje, v celoti posvečeno Gospodu (Simeon in Ana).

V drugem delu programa bo nek starejši duhovnik s samo desetimi glagoli ponazoril smisel obdobja starosti. Prav tako je na programu predvideno sodelovanje starejšega para iraških beguncev iz škofije Mosul. Papežu Frančišku bosta prinesla pozdrav številnih ostarelih, ki trpijo na konfliktnih področjih. Svetega očeta bo z nastopom v živo pozdravil italijanski tenorist Andrea Bocelli.

Maša se bo začela ob pol enajstih, s papežem pa bo somaševalo več kot 50 ostarelih duhovnikov iz župnij po vsem svetu. Med glavnimi somašniki bodo najstarejši duhovnik rimske škofije in po en ostareli duhovnik iz Konga, Indije in Argentine.

Tudi Benedikt XVI. se bo udeležil srečanja svetega očeta z ostarelimi in z dedki ter babicami, ki je na programu v Vatikanu to nedeljo. Zaslužni papež bo na Trgu sv. Petra prisoten med prvim delom programa, ki bo na različne načine prikazal globoki smisel in različne vidike obdobja starosti. Svete maše, ki bo sledila, se ne bo udeležil. Na srečanje, ki bo potekalo pod geslom Blagoslov dolgega življenja, je Benedikta XVI. osebno povabil papež Frančišek, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Med pobudami, ki bodo pospremile ta svojevrstni dogodek v Vatikanu, bo izstopal cvetlični okras oltarja na Trgu sv. Petra. Cvetlice, ki so sicer prišle iz Italije in Nizozemske, je podarila Fundacija Felini. Slednja si je za cilj postavila spodbujanje dialoga med generacijami.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...