Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Papeževo sporočilo za svetovni dan migrantov in beguncev

Cerkev po svetu | 23.09.2014, 14:01 Marta Jerebič

Na globalizacijo migracijskega pojava je treba odgovoriti z globalizacijo ljubezni. To je glavni poudarek sporočila papeža Frančiška za svetovni dan migrantov in beguncev, ki ga bomo 18. januarja prihodnje leto obeležili na temo Cerkev brez meja: mati vseh.

Cerkev razprostira svoje roke, da bi sprejela vse narode, še posebej tiste migrante in begunce, ki za seboj puščajo težke življenjske pogoje in nevarnosti vseh vrst. S temi besedami papež Frančišek začenja svoje sporočilo za svetovni dan migrantov in beguncev.

Poudarja, da je Cerkev poklicana v svetu širiti kulturo sprejemanja in solidarnosti. Ni dovolj strpnost, dodaja. Cerkev je poklicana preseči meje in spodbujati prehod od obrambne in prestrašene drže k drži, ki ima za osnovo kulturo srečanja.

Papež obsoja sramotno in zločinsko trgovanje z ljudi, pa tudi vse oblike nasilja, nadvlade in zasužnjevanja. Proti tem pojavom se je po papeževih besedah treba boriti ostreje in bolj učinkovito, zato se zavzema za sodelovanje držav in mednarodnih organizacij pri urejanju migracijskih gibanj. Hkrati pa je treba okrepiti napore, da bi zmanjšali razloge, zaradi katerih ljudje zapuščajo svoje domove.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...