Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Redipulja in Foljan v pričakovanju papeža Frančiška

Slovenija | 12.09.2014, 18:46

Kraja Foljan in Redipulja se pripravljata na sprejem papeža Frančiška. Le-ta se bo jutri zaustavil pri avstro-ogrskem pokopališču v Foljanu in vojaški kostnici v Redipulji, ki se nahajata v neposredni bližini.

Avstro-ogrsko pokopališče, Foljan

V Foljanu počiva 14.406 padlih avstro-ogrskih vojakov med prvo svetovno vojno. Na glavnem portalu je epigraf v njihovo čast, zapisan v nemškem jeziku. Posmrtni ostanki vojakov so bili zbrani z več okoliških vojnih pokopališč, ki so bili sčasoma opuščeni. Pokopališče obkroža kamnito obzidje. Večji del zavzema travnata površina z grobovi 2.406 padlih vojakov, katerih imena so znana in so tudi zapisana na betonskih nagrobnikih. V središču se nahaja velika skupna grobnica s križem, ki hrani posmrtne ostanke 7.000 neznanih vojakov oziroma, kot spominja epigraf na nagrobni plošči, "junakov avstro-ogrske vojske, padlih iz ljubezni do domovine". Ob straneh pokopališča sta še dve skupni grobnici, kjer počiva preostalih 5.000 vojakov, katerih imena niso znana.

Kostnica v Redipulji
Kostnica v Redipulji © Božo Rustja
Vojaška kostnica, Redipulja

Drugi kraj, ki ga bo ob stoletnici začetka prve svetovne vojne obiskal papež Frančišek, je vojaška kostnica v Redipulji. Gre za najmogočnejši italijanski vojni spomenik. Hrani posmrtne ostanke 100.187 padlih vojakov, med katerimi je 39.857 identificiranih in 60.330 neznanih. Nahaja se ob zahodnem pobočju griča (Monte Sei Busi), ki je med prvo svetovno vojno predstavljal enega izmed strateških krajev.

Spomenik ima obliko monumentalnega stopnišča. Zgrajen je bil leta 1938 po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglionija. Navdihovala sta se pri podobi urejenega vojaškega razporeda, na čelu katerega so komandanti. Z dvigovanjem po pobočju in tremi bronastimi križi na vrhu pa obenem opozarja na jasen mističen pomen odrešenja onstran zemeljskega življenja.

Pod stopniščem, na katerem so razporejeni grobovi padlih vojakov, stoji velik nagrobni spomenik komandanta 3. armade, vojvode Aoste, poleg katerega se nahajajo še grobovi njegovih generalov. Stopnišče samo je sestavljeno iz 22 stopnic. Vsaka je široka 12 metrov in visoka 2,5 metra. Stopnice obdajajo marmornate plošče s ponavljajočim se reliefnim napisom "prisoten" (presente). Grobovi znanih vojakov so razporejeni po abecednem vrstnem redu. Na njih so bronaste plošče, kjer so navedena njihova imena, čini in odlikovanja za hrabrost. Na najvišji stopnici ob strani sta še dve skupni grobnici, ki hranita posmrtne ostanke padlih vojakov, katerih imena niso znana.

Kot svarilo obiskovalcem sta ob vhodu in izhodu dva pomenljiva epigrafa, prinesena na ta kraj z nekdanjega pokopališča na bližnjem griču sv. Elija (Colle S. Elia). Ko vstopajo, obiskovalci tako lahko preberejo besede: "Ne radovednost, da bi videli, ampak namen, da bi se navdihovali, naj vas vodi. Neustrašnim, ki so za domovino dali vso kri, je vreden približati se le, kdor domovino nosi v srcu." Ko odhajajo, pa obiskovalce pospremijo besede: "O živi, ki odhajate, če ne čutite bolj vedrega in hrabrega duha, ste sem prišli zaman. O živi, ki odhajate, če po vas ni vzdržala in ni zrasla slava domovine, smo mi umrli zaman."

Vir: Radio Vatikan

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...