Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

500 let frančiškanske province sv. Križa

Slovenija | 10.09.2014, 15:10 Tone Gorjup

Frančiškani v Sloveniji praznujejo letos 500-letnico frančiškanske province Sv. Križa. Ob tem jubileju so pripravili več dogodkov. Osrednji del praznovanja se bo odvijal ta konec tedna. Zaznamovali ga bodo: znanstveni simpozij, izvedba prvega slovenskega oratorija, predstavitev prvega Frančiškovega življenjepisa v slovenskem prevodu in slovesna sveta maša na praznik Povišanja sv. Križa.

Znanstveni simpozij

V Frančiškanskem samostanu na Tromostovju v Ljubljani bo ta petek in soboto potekal znanstveni simpozij, ki ga pripravljata Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa in Umetnostno zgodovinski inštitut Franceta Steleta, soorganizator pa je Teološka fakulteta. Na njem bo 27 predavateljev osvetlilo pol-tisočletno zgodovino province sv. Križa, katere pravna naslednica je današnja frančiškanska provinca v Sloveniji. Tako kot je bilo bogato življenje frančiškanov, ki so delovali v tem času, želi tudi simpozij na nek način predstaviti pestro zgodovino, v kateri se prepletajo svetli trenutki, pa tudi različne preizkušnje, preganjanja, poboji in še kaj. Predavatelji bodo osvetlili zgodovinske, teološke, pastoralne, umetnostne in druge vidike, ki so zaznamovali provinco v različnih obdobjih. Na simpoziju bodo predstavili tudi slovenski prevod knjige Tomaž Čelanski, Življenje svetega Frančiška.

Dokumentarni film 500

V sklopu simpozija bodo premierno prikazali dokumentarni film o Frančiškanski provicni sv. Križa z naslovom 500. Scenarij je delo zgodovinarja Jožeta Škofljanca, ki je imel glavno vlogo pri pripravi simpozija. Režiser Matjaž Feguš pa je o namenu dokumentarca dejal, da so želeli z njim prikazati ta premik iz Bosne v Slovenijo in slediti bratom, ki so potovali, da bi si danes lahko ustvarili jasno sliko o tem tem, kaj se je v teh stoletjih dogajalo.

Prvi slovenski oratorij

V program praznovanja sodi izvedba prvega slovenskega oratorija Assumptio Beatae Mariae Virginis (Vnebovzetje blažene device Marije), ki ga je 1912 napisal frančiškan p. Hogolin Sattner. Gre za veličasten slavospev Nebeški Materi od trenutka njene smrti, prek vnebovzetja, do kronanja v nebeški slavi. Izvedel ga bo Slovenski komorni zbor s solisti orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Martine Batič. V petek ob 20. uri mu prisluhnete v frančiškanski cerkvi v Ljubljani, naslednji dan, v soboto ob 18. uri pa v baziliki na Sveti Gori pri Gorici.

Praznik Povišanja sv Križa

Praznovanje 500-letnice frančiškanske province Sv. Križa bo vrh doseglo v nedeljo, 14. septembra, ko je praznik Povišanja svetega Križa oziroma god frančiškanske province. Slovesna maša, pri kateri pričakujejo slovenske škofe, bo ob 16. uri v cerkvi sv. Frančiška v Šiški.

Prisluhnite pogovoru z dr. Jožetom Škofljancem o znanstvenem simpoziju ob 500-letnici frančiškanske province sv Križa! Več na: http://www.franciskani.si/

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...