Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Podpis koalicijskega sporazuma (foto: FB SMC)
Podpis koalicijskega sporazuma

Prvaki SMC, DeSUS in SD podpisali koalicijski sporazum

| 08.09.2014, 17:46 Rok Mihevc

Predsedujoči SMC, DeSUS in SD Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so tudi dokončno podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2014-2018. Mandatar Miro Cerar bo listo ministrskih kandidatov v državni zbor vložil v torek.

S koalicijskim sporazumom naj bi vlada dobila 14 ministrstev in dva ministra brez resorja, kar je tri ministre več kot zdaj. Prihodnje koalicijske partnerice so dorekle tudi devet projektov in ustanovitev t. i. vladne projektne pisarne, ki bo pri projektih koordinirala ministrstva. Med prioritete svojega delovanja koalicija postavlja večanje mednarodne konkurenčnosti in gospodarske uspešnosti države, kot glavno poslanstvo pa vidi povrnitev zaupanja ljudi v državo.

S koalicijskim sporazumom stranke prihodnje vlade načrtujejo devet prioritetnih projektov. Ti so: prenova stavb v državni, občinski in zasebni lasti; poenostavitev sistema javnih naročil in vzpostavitev Agencije za javna naročila; zelena proračunska in davčna reforma; združitev upravljanja in vodenja informacijsko-komunikacijske tehnologije celotne javne uprave; uvedba davčnih blagajn; projekt Vse na enem Mestu; vzpostavitev sistema kriznega upravljanja in vodenja med ministrstvi; sistemsko razdolževanje in koordinacija prestrukturiranja podjetij; spodbujanje socialnega podjetništva.

Prvaki strank SMC, DeSUS in SD so sporazum parafirali minulo sredo, ko ga je že potrdila tudi konferenca SD. Svet SMC ga je potrdil v nedeljo, svet DeSUS pa kot zadnji od organov koalicijskih partneric šele danes. Usklajevanja o novi vladni koaliciji so se začela že kmalu po predčasnih volitvah, ki so bile 13. julija in na katerih je SMC dobila skoraj 34,5 odstotka vseh glasov. Zato je predsednik republike Borut Pahor 18. avgusta predsednika zmagovite stranke Mira Cerarja predlagal za mandatarja, državni zbor pa mu je 22. avgusta na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 11 proti tudi pritrdil.

Cerar je na pogovore o koaliciji takoj po volitvah sicer povabil vse parlamentarne stranke razen SDS, a sta se Združena levica in NSi odločili, da v vlado ne vstopita, sodelovanje ZaAB pa je zavrnila kar SMC, saj je ocenila, da ni dovolj zaupanja v možnost sodelovanja z ZaAB. Ta stranka je namreč, kot so takrat navedli v SMC, povzročila politično nestabilnost z razpadom aktualne vlade, vprašljiv pa da je tudi postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

Cerar: Koalicijski partnerji s trdno zavezo pri iskanju najboljših poti za Slovenijo

S podpisom koalicijskega sporazuma so prihodnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD po mnenju mandatarja Mira Cerarja sklenile trdno zavezo sodelovanja pri iskanju najboljših poti za Slovenijo. Kot je poudaril v izjavi za medije po podpisu, želijo zlasti pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove.

SMC, DeSUS in SD si bodo prizadevale tudi za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti si želijo tudi za normalno socialno okolje in opraviti ostale nujne naloge. "Koalicijski partnerji smo trdno zavezani, da po svojih najboljših močeh tako v vladi kot v državnem zboru in drugod, kjer bomo imeli vpliv in pristojnosti, storimo vse, da uresničimo te naloge," je poudaril Cerar. S tem bodo, kot je dejal, dali tudi pozitiven znak tujini, da je Slovenija zmožna "sama sebe upravljati kakovostno, inovativno in trajnostno". Želijo pa si tudi dobro sodelovati z opozicijo, s civilno družbo in vsemi državljani, ki bodo pripravljeni prispevati k temu, da Slovenija najde pravo pot, je še povedal Cerar.

dr. Miro Cerar
dr. Miro Cerar © www.dz-rs.si

Ocenil je, da so kandidati za ministre kompetentni in neoporečni. Seveda bo po njegovih besedah verjetno vsak od njih predmet pozornega javnega preučevanja in bodo pri marsikomu zastavljena vprašanja glede preteklih aktivnosti. Na nekatera vprašanja so se že javno odzvali, če bo treba, pa bodo vse ponovno pojasnjevali, zagotavlja Cerar. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da o ministricah in ministrih ni sence dvoma, "saj gre za vlado, ki mora biti toliko kredibilna, da lahko postavi Sloveniji vzgled". Prepričan je, da so takšne ministre tudi zbrali, bo pa v prihodnjih dneh pripravljen "stati za njimi" in odgovarjati na vprašanja.

V DeSUS so po besedah predsednika stranke Karla Erjavca zadovoljni, ker so sklenili sodelovati v Cerarjevi vladi. Po njegovih ocenah je DeSUS ponudil kakovostne kandidate za ministre. Erjavec je izpostavil pomen politične stabilnosti, ki jo lahko po njegovem mnenju da le močna vlada. Tako je ključno, da se čim prej pride do polno operativne vlade. Erjavec je tudi zadovoljen, da so bile predčasne parlamentarne volitve že pred počitnicami.

Predsedujoči SD Dejan Židan se je Cerarju in Erjavcu zahvalil za korektna pogajanja, ki so po njegovem mnenju pripeljala do dobrega koalicijskega sporazuma. Kot je poudaril, so Socialni demokrati vedno veljali za temelj stabilnosti vlad in se bodo tako obnašali tudi v tej vladi. Želijo pa si, da bo v tej vladi prisotna politična stabilnost, saj se zavedajo, da si država ne more privoščiti, da vsako leto zamenja vlado, je dejal Židan.

Ob tem sta tako Erjavec kot Židan poudarila, da pri ministrskem izboru zaupata mandatarju in dodala, da vseh kandidatov za ministre iz kvote SMC ne poznata. Po Erjavčevem mnenju je to tudi posledica volilnega izida, saj so ljudje želeli nove obraze. "Zdaj jih bomo imeli v vladi in bomo videli, kaj ti novi obrazi pomenijo za boljšo prihodnost," je dodal in izrazil prepričanje, da drži, kar Cerar govori glede kredibilnosti teh ljudi.

 

V novi vladi bo 16 ministrov

Vlado Mira Cerarja bo sestavljalo 14 ministrstev in 16 ministrov, od tega dva brez listnice. Med njimi bo predvidoma sedem žensk. Vlada bo imela tri ministre več kot vlada v odhajanju. Mandatar Cerar bo kandidatno listo ministrov v DZ vložil v torek.

Največja vladna stranka bo vodila devet resorjev. Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, za gospodarskega ministra Ervin Pfeifer, kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič, kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, za resor infrastrukture pa Peter Gašperšič. Prav tako iz kvote SMC je kandidatka za vodenje notranjega ministrstva Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Stanka Setnikar Cankar. Vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo predvidoma prevzela Violeta Bulc.

DeSUS bo imela štiri ministre. Karl Erjavec je kandidat za zunanjega ministra, Julijana Bizjak Mlakar kandidatka za ministrico za kulturo, Gorazd Žmavc je kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Irena Majcen pa kandidatka za vodenje ministrstva za okolje in prostor.

Stranka SD bo prevzela tri resorje. Janko Veber je kandidat za obrambnega ministra, Dejan Židan kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anja Kopač Mrak pa kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po zakonu o vladi in poslovniku DZ mora mandatar za sestavo vlade listo ministrov v DZ vložiti najpozneje v 15 dneh po izvolitvi, kar v primeru Cerarja pomeni najpozneje do torka. Novoizvoljeni vladi po tradiciji pripada "100 dni miru", čeprav do zdaj vedno ni bilo tako, še posebej pri zadnjih treh vladah v luči potrebe po čim prejšnjem sprejemanju nekaterih ukrepov za izhod iz krize.

Če bodo potrjevanja ministrov potekala brez večjih zapletov, bi lahko vlado torej dobili prej kot v desetih dneh. Cerar je sicer že ocenil, da bi bila nova vlada lahko imenovana 18. ali 19. septembra, torej proti koncu prihodnjega tedna. Pri imenovanju minulih dveh vlad - Alenke Bratušek in Janeza Janše, je denimo od vložitve ministrske liste do glasovanja v DZ minilo le šest dni, pri vladi Boruta Pahorja pa osem.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...