Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Drugi dan začeli v Kočevju, končali v Starem trgu ob Kolpi

Kolesarjenje | 06.09.2014, 16:05 Mateja Feltrin Novljan

Drugi dan radijskega romanja od Marije k Mariji smo začeli v Kočevju. Po 15 kilometrih smo se dvignili na 600 m nadmorske višine do Kočevske Reke. Tam nas je prevzela cerkev Sv. Janeza Krstnika. Zgradili so jo na mestu, kjer je že v 14. stoletju stalo svetišče. Po vojni je bilo to zaprto območje, na katerem so porušili več kot 120 sakralnih objektov - cerkva in kapelic.

 

Cerkev sv. Janeza Krstnika je nastala po načrtu arhitekta Janeza Gomboca in so jo posvetili 1999 leta.  Za notranjo opremo je poskrbel domačin Stane Jarm, ohranili so kipe iz prejšnje kočevarske cerkve, veličastni in sporočilni pa so vitraži Marka Jermana. Tamkajšnji župnik Jože Milčinovič je poudaril duhovni pomen sprave.  Svetišče, ki je nastalo na pogorišču, je priča trpljenja tamkajšnjih krajev, hkrati pa prinaša globoko duhovno sporočilo, da je spravo mogoče doseči le v luči prošnje: Usmili se vseh, Gospod.
Župnik Jože Milčinovič
Župnik Jože Milčinovič © Izidor Šček

 

Na poti nas je pozdravil tudi kostelski župan Valentin Južnič, član skupine Prifarski muzikanti, ki je z velikim ponosom poudaril načrte za oživitev kraja in slovar kostelskega narečja.

 

Tokrat so našo pot krasile tudi luže.
Tokrat so našo pot krasile tudi luže. © Izidor Šček

 

Pot smo nadaljevali preko prelaza Borovec, ki je odlična kolesarska pot. V osrčju neokrnjene narave smo se sladkali z robidami, se glasno pogovarjali, da smo pregnali medvede in vonjali priprave sobotnih kosil. Ob poti so nas pozdravljali konji, ovce, race, osli, močeradi. Preko Borovca smo se spustili proti Kolpi, ki smo jo zagledali tik pred Faro. Posebno lepo se je vila skozi meglice, ki nas je spremljala vso pot do zasluženega kosila v gostišču Madronič. Tu smo se srečali s sodelavci tednika Družina, ki so naše kolesarjenje združili z lepim družinskim druženjem.

 

Župnik Jože Pavlakovič
Župnik Jože Pavlakovič © Izidor Šček

 

Pridružil se nam je tudi župnik iz Starega trga ob Kolpi Jože Pavlakovič, ki nas je peljal do stare kovačije na vodno kolo. Kovač nam je pokazal, kako deluje. Še pred kratkim je kovačija redno delovala, danes pa služi le v etnološko turistične namene.
Ivan Konda izdeluje 16 vrst ovčjega sira in ostalih proizvodov
Ivan Konda izdeluje 16 vrst ovčjega sira in ostalih proizvodov © Izidor Šček

 

Sledil je ogled turistične kmetije, kjer zakonca Konda iz ovčjega mleka izdelujete mlečne izdelke. Njuna zadnja pridobitev je kefir. Med zanimivi porizvodi pa je sladoled iz ovčjega mleka. Vse smo tudi degustirali in na koncu iskreno občudovali njuno predanost, saj samo za molžo potrebuejta sedem ur na dan.

 

 

 

Stari trg ob Kolpi nas je pričakal na pragu večera, kjer nas gostijo župnik Jože Pavlakovič in fantje iz Skupnosti tau. Pri večerni sveti maši smo podoživeli dan in se zahvalili za vse, kar doživljamo na poti in na mnoge dober ljudi, ki jih srečujemo na poti.

 

Na poti smo si privoščili kratke postanke za osvežitev.
Na poti smo si privoščili kratke postanke za osvežitev. © Izidor Šček

 

Kolpa nas bo vodila do Vinice in naprej v osrčje Bele krajine ter na mali šmaren nazaj v Vinico ter na Žeželj, v bližini katerega je umiral p. Ivan Salmič.

Zemljevid kolesarskega romanja: (odpri velik zemljevid)

Zemljevid kolesarjenja
Zemljevid kolesarjenja © ARO

Povezane vsebine:

Pogovor z Mihom Hermanom

V današnjem dopoldnevu smo spremljali pot naših kolesarjev, romarjev, ki premagujejo pot Od Marije k Mariji. Ob osmih so bili zbrani pri sveti maši, ki jo je na Kureščku daroval Miha Herman, župnik na Teharjah in voditelj pastoralne službe v celjski škofiji, ki se nam je kot sogovornik pridružil tudi v studiu. V več pogovorih je razmišljal o spravi, odpuščanju in nujnosti obojega za prihodnost slovenskega naroda. Vabljeni k poslušanju pogovora z njim! Preberi več!


VIDEO/FOTO/AUDIO: Od Marije k Mariji 2014

Radio Ognjišče je danes začel tradicionalno kolesarsko romanje "Od Marije k Mariji", letos pod naslovom "Naše stiske spremeni v veselje!". Sodelavci so pedala začeli vrteti pri Mariji Kraljici miru na Kureščku, pot pa bodo sklenili 8. septembra v božjepotni cerkvi Marijinega imena na Žežlju nad Vinico. Naša radijska ekipa, ki so se ji ob 20. obletnici pridružili tudi kolegi iz uredništva Družine, se redno oglaša v radijski program. Tokrat prvič sta se združili ekipi dveh katoliških medijev: Tednika Družina in Radia Ognjišče. Preberi več!

Kolesarjenje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...