Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Veseli bod'mo mi

Slovenija | 18.08.2014, 21:00

V letu 2013 smo pripravili 14 portretov pevskih in godčevskih skupin iz različnih krajev Slovenije. V tokratni oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo se s krajšimi odlomki spomnili obiska pri nekaterih pevcih in godcih.

V ciklu oddaj Pevci zapojte, godci zagod'te predvajamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, v tematskih oddajah se s pesmijo sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev in predstavljamo portrete pevskih in godčevskih skupin. Priprava takšnih, t.i. portretnih oddaj, je svojevrsten izziv in užitek, ko s tonskim mojstrom obiščem pevce v njihovem domačem kraju. Zberemo se v kulturnem domu ali kakšnem drugem prireditvenem krajevnem prostoru, največkrat pa kar pri pevcih doma. Takrat si za obisk vzamemo več časa. Pevci nam, poleg velike gostoljubnosti, postrežejo z vsebinsko različnim pesemskim gradivom in večglasnim ljudskim petjem, zanimajo nas narečne pripovedi, šege in navade ter današnji utrip kraja od koder prihajajo. Povprašamo pa tudi za godce. Nabrano dokumentarno gradivo potem predstavimo v naših oddajah in ga shranimo v radijski arhiv za kasnejše objave.

V minulem letu smo pripravili 14 portretov pevskih in godčevskih skupin iz različnih krajev Slovenije. Skoznje smo se sprehodili v današnji in se bomo še v prihodnji oddaji in se s krajšimi odlomki spomnili naših obiskov pri pevcih in godcih, kjer smo bili vedno toplo sprejeti. V tokratni oddaji so nastopili tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, pevci iz Gomilice, Kranjski furmani, družina Miklavž iz Mislinje, Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju, pevci iz Šentruperta nad Laškim in pevci Folklornega društva Brusači Radeče.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...