Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Boris Koprivnikar (foto: ARO)
Boris Koprivnikar

Potrudimo se za čimbolj pisan krožnik

| 12.08.2014, 10:45

Poletno oddajo Modrost v očeh smo posvetili temi, s katero se starostniki in vsi, ki sobivate s starejšimi, srečujete vsak dan. Pozornost smo namenili prehrani v starosti in v goste povabili prehransko strokovnjakinjo Marijo Merljak ter Borisa Koprivnikarja, direktorja upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Na izbor hrane in pripravo jedilnikov v starosti vpliva marsikaj: navade, ki smo jih osvojili v letih poprej, naše počutje, morebitna bolezen, ekonomsko stanje pa tudi stanje naših zob, zmožnost nakupa ter priprave hrane, institucija, v kateri bivamo in še kaj. Naša prva gostja v oddaji Marija Merljak, ki je prehranska strokovnjakinja, nam je povedala, zakaj se je vredno potruditi pri pripravi hrane in tudi nanizala kar nekaj konkretnih predlogov za to, da uživamo v hrani in njenem pripravljanju.

V drugem delu oddaje pa smo gostili Borisa Koprivnikarja, ki nam je predstavil organizacijo prehrane v domovih za starejše, pa tudi o tem, kaj vse vpliva na kvaliteto prehrane in kakšno vlogo ima pri tem posamezen starostnik/starostnica ter kakšne so možnosti, da hrano v domovih za starejše uživa tudi nekdo, ki sicer ni stanovalec doma.

Marijo Merljak nam je zaupala enega svojih predlogov poletnega jedilnika. Zjutraj svetuje, da najprej popijemo kozarec vode, nato pa si naredimo napitek iz sirotke, kamor vmešamo jagodičje in med.

Nato si pripravimo krepek zajtrk z ajdovim kruhom in skutnim namazom iz lažje prebavljive, albuminske skute, v katero vmešamo zelišča.

Za malico Marija Merljak priporoča banano ali pa zelenjavno solato iz ajdove kaše in zelenjave (npr. kumare in redkve), v kašo lahko naribamo tudi parmezan in postrežemo na solatnem listu.

Za kosilo gostja predlaga mineštro, kamor damo tudi košček mesa ali pa pripravimo fižolove ali krompirjeve polpete in zraven naredimo še solato.

Popoldne si lahko pripravimo nekaj sladkega in sadnega: npr. jabolčni zavitek ali pa jagodičje ali pa melono ali lubenico. Zraven lahko damo še žlico sladke smetane, dodamo preliv iz jagodičja ali potresemo s čokoladnimi mrvicami in dodamo še metin list. Dodamo lahko tudi sladoled, ki ga naredimo sami.

Zvečer pa Marija Merljak predlaga polento in mleko, ajdove žgance in kislo mleko. Lahko tudi rižoto ali testenine (Marija priporoča mediteransko omako: olive, paradižnik, kapre, malo ovčjega ali kozjega sira in malo nasekljane špinače ali pa svežega pehtrana).

Pa naj vam dobro tekne!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...