Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Naš gost: Alojz Stražar

Slovenija | 11.08.2014, 11:13

V tokratni oddaji Naš gost smo gostili ljubiteljskega režiserja, ki je duša in srce, gonilna sila, neumorni organizator in predsednik Kulturnega društva Miran Jarc iz Škocjana. V okviru Poletnega gledališča na Studencu, ki je pred leti praznovalo 60. obletnico delovanja, vsako leto pripravijo vrsto zanimivih dogodkov. Vrhunec dogajanja je že vrsto let njihova domača predstava, v kateri praviloma sodeluje več kot 100 ljubiteljskih igralcev, pevcev in tehničnega osebja, ki skupaj z izkušenejšimi profesionalnimi kolegi privabijo tisoče obiskovalcev od blizu in daleč. Letos navdušujejo s komedijo Veselica v dolini tihi, ki predstavlja svojevrsten poklon Slakovi glasbi. Vse omenjeno, pa tudi osebni jubilej gosta, so bili lepi razlogi, da smo v sobotnem popoldnevu govorili o gledališču in kulturi.

Zgodba, ki ji je naš gost popolnoma predan, se je začela pred nekaj več kot šestdesetimi leti, ko je Stane, starejši od bratov Stražar, dal pobudo, da v okviru gasilskega društva, v katerega je bila vpeta vsa družina, razen najmlajšega, petletnega Lojzeta, ustanovijo gledališko skupino. Skupaj s fanti in dekleti iz okoliških vasi so v letih od 1949 do 1955 pripravili nekaj predstav, ki so jih uprizorili kar pod vaškim kozolcem. Ko sta se starejša brata odselila, je delo zamrlo, a kmalu je gledališko ustvarjanje znova zaživelo, tokrat s spodbudo mlajših Stražarjevih bratov, Franceta in Lojzeta. Slednji je že z osemnajstimi prevzel vlogo predsednika društva, oba pa sta še danes dejavna v njegovem delu in življenju.

Danes zavetje predstavam na Studencu daje mogočno pokrito poletno gledališče, ki mu v mnogih pogledih ni para. Podobno bi lahko trdili tudi za domače predstave kulturnega društva, pri katerem se je naš gost v dolgih letih delovanja preizkusil v mnogih različnih vlogah. Nastopal je kot igralec, zdaj že desetletja deluje kot režiser, obenem pa tudi organizator, menedžer, tisti, ki pridobiva sredstva …

Zaveda se, da brez podpore družine nikakor ne bi mogel udejaniti svojih želja in se v tako obilni meri zapisati ljubiteljski kulturi. Pri delu so mu v veliko oporo žena Marjana in vsi trije otroci. Pravi, da se vsak po svojih močeh vključujejo v delo društva, da pa jih nikoli ni silil v te vode, ki so njemu osebno prinesle veliko zadovoljstva, veselja, druženja, poznanstev in prijateljstev. Vsako srečanje z duhovno bogatimi ljudmi bogati tudi tebe, da rasteš v smeri, ki se ti zdi prava in zaradi katere se je društvo tudi ustanovilo.

V pogovoru smo se dotaknili tudi Poletnega festivala, ki na studenški oder prinaša mnoga gostovanja uveljavljenih profesionalnih ansamblov, koncerte in druge kulturne večere. Posebno pozornost pa smo posvetili letošnji domači predstavi, ki navdušuje predvsem ljubitelje glasbe, saj predstavlja poklon delu in melodijam Lojzeta Slaka. Pohitite, še trikrat imate priložnost uživati v Veselici v dolini tihi.

Vabljeni k poslušanju.

Alojz Stražar
Alojz Stražar © www.studenec.net

Slovenija, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...