Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Parolin katoličanom, ki so aktivno vključeni v javno življenje: Vaša vloga je biti kvas sveta

Svet | 01.09.2014, 17:43

„Brez oklevanja lahko rečemo, da vas Cerkev pri svojem vesoljnem poslanstvu potrebuje, in enako, vi potrebujete Cerkev kot mater in učiteljico.“

To so besede vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, s katerimi je pozdravil vse, ki so se zbrali na 5. letni konferenci mednarodne katoliške mreže, ki povezuje zakonodajalce, člane parlamenta in druge osebe, ki so aktivno vključene v javno in politično življenje v svojih državah ter lokalnih skupnostih, ter katerih delo vodi njihova katoliška vera. Gre za mrežo, ki sta jo leta 2010 ustanovila dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, in lord David Alton, britanski politik, poznan po svojem boju proti splavu v Združenem kraljestvu. Njihovo srečanje je potekalo od 28. do 31. avgusta v Frascatiju pri Rimu.

Kardinal Parolin jim je prinesel pozdrave in blagoslov papeža Frančiška. Sicer pa jim je v nagovoru zagotovil, da pozna njihovo prizadevanje za „zemeljsko mesto“, ki bi bilo sestavljeno iz krščanskih vrednot in vrlin ter bi tako vse vodilo v „Božje mesto“. Podobo o teh dveh mestih dolgujemo sv. Avguštinu, katerega god smo obhajali ravno pred nekaj dnevi. Njegovo delo O Božjem mestu (De civitate Dei) je posvečeno razumevanju aktualnih okoliščin in osnovanju novega reda družbenega življenja. Po Parolinovih besedah tudi v sedanjem težkem času v izkušnjah in nauku sv. Avguština lahko jasno vidimo dragocene smernice.

Cerkveno poslanstvo je navkljub njenemu raznolikemu delu v svetu eno samo: „Vse stvari obnoviti v Kristusu.“ Zato je tudi delovanje v zakonodajni veji oblasti vitalen del apostolata laikov. Kardinal Parolin je udeležencem konference dejal, da njihova vloga ni le biti „sredi sveta“, ampak biti „kvas sveta“. Njihov izziv je vnašati vero v razpravljanje o vprašanjih, s katerimi se sooča današnji svet. To pomeni biti v dialogu z družbo in kulturo ter ponižno govoriti na osnovi luči, ki jim jo podarja njihova vera; spodbujati pravičnejšo družbo, katere središče je dostojanstvo človeške osebe.

„Cerkev ve, da vaše delo ni lahko,“ jim je še dejal kardinal. Zaveda se nevarnosti, ki ogrožajo družinsko življenje, nujnosti ublažitve revščine in podpore celostnega razvoja najbolj zapostavljenih članov družbe. Zato Cerkev vsem, ki delujejo na teh področjih, daje na razpolago zakramente, moder nasvet in svojo zavezanost moralnim resnicam ter naravnemu zakonu.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...