Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Iraški škof: kdo podpira islamiste?

Svet | 01.09.2014, 11:14 Marjana Debevec

Nasilje v Iraku se nadaljuje. Nemčija je sporočila, da bo kurdskim borcem na severu države dobavila orožje in vojaško opremo v vrednosti 70 milijonov evrov, da bi ustavili napredovanje skrajne sunitske skupine Islamska država. Kaldejski patriarh Shlemon Warduni pa je prepričan, da v prodaji orožja ni rešitev tega težkega vprašanja.

Kaldejski patriarh Shlemon Warduni je v pogovoru za Radio Vatikan obsodil nedejavnost mednarodne skupnosti med ofenzivo skrajnežev v Iraku. „Zakaj se Evropejci niso zganili že ob začetku napadov, ampak šele takrat, ko smo začeli glasno pozivati mednarodno skupnost, Evropo in Ameriko, naj nam priskočijo na pomoč?“, se je vprašal škof Warduni in dodal, da so do sedaj delovanje Isisa le obsodili, naredili pa niso nič konkretnega. Prepričan je tudi, da situacija v Iraku ogroža ves svet.

Evropejci in Američani bi se morali zavedati, da te skrajne sile povzročajo samo zlo, samo ubijajo: vse hočejo uničiti. Kdo so ti in v imenu katerega sistema hočejo izkoreniniti nas, ki smo Iračani že 2000 let? Tisti, ki jih podpirajo, so še hujši od napadalcev“, je ogorčen iraški škof. Obenem pa je prepričan, da rešitev ni v vojaškem napadu, saj bi s tem nastalo še več smrtnih žrtev. „Že večkrat smo to rekli in znova ponavljamo: ne prodajajte orožja!“. Po njegovih besedah namreč islamski skrajneži napredujejo predvsem zato, ker jih nekdo podpira.

Mosulski nadškof Emil Šimoun Nona pa Nemčijo in mednarodno skupnost poziva k več človekoljubne pomoči za sto tisoče beguncev v severnem Iraku. Ljudje so zaradi zločinov proti človeštvu s strani teroristične skupine Islamska država, na koncu. Kaldejski katoliški nadškof iz Mosula je razočaran, ker doslej ni nobena islamska oblast jasno obsodila teh zločinov proti človeštvu in proti vsaki veri.

Stiska beguncev je po njegovih besedah ogromna. V severnoiraškem kurdskem glavnem mestu Erbil životarijo po cerkvah in pokopališčih, šolah, podzemnih garažah in ob cestah ter čakajo na pomoč. Tudi sam nima več škofijske hiše, ampak biva v avtomobilu. Nadškofa Nono so razočarali muslimani, s katerimi so leta in leta živeli kot sosedje v prijateljstvu. Ob tem dodajmo še, da je kralj iz Bahrajma sporočil, da je pripravljen sprejeti 200 krščanskih družin iz Mosula.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...