Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Orissa: Dan spomina za žrtvami pogroma

Cerkev po svetu | 25.08.2014, 18:14 Marta Jerebič

V indijski državi Orissa so se danes spomnili na stotine žrtev protikrščanskih preganjanj leta 2007 in 2008. Pripravili so številna molitvena bdenja in javne shode, na katerih so opozorili na pravice kristjanov. Slednje še posebej prihaja v ospredje ob dejstvu, da je na oblast prišel Narendra Modi, ki izhaja iz hindujske nacionalistične stranke.

Hindujski skrajneži so leta 2008 požgali več kot 5.600 domov in skoraj 300 cerkva, na stotine ljudi je bilo mrtvih in nekaj žena posiljenih, na tisoče kristjanov je pred nasiljem zbežalo s svojih domov. Pogrom je bil uperjen tudi proti krščanskim ustanovam: bolnišnicam, socialnim centrom in podobno.

»Številne žrtve še vedno niso dobile zadoščenja. Ljudje, ki so bili odgovorni za te zločine, niso bili niti preganjani,« v pogovoru za Radio Vatikan pojasnjuje direktor agencije Asianews, p. Bernardo Cervellera, a dodaja, da prispevek kristjanov v indijski družbi ostaja zelo pomemben:

»Kristjani dajejo velik prispevek na področju kulture, dialoga, srečanja. Predvsem za tiste izven kaste je to možnost, zelo pomembna sprememba za njihovo življenje, saj postanejo 'subjekt' razvoja. V kastnem sistemu so namreč ljudje obsojeni na neko stanje za celo življenje in tudi po njem.«

A politični preobrat v Indiji, vzpon hindujske nacionalistične stranke BJP vzbuja zaskrbljenost: »V vedno več indijskih zveznih državah se pojavljajo aktivisti, hindujski fundamentalisti, ki izvajajo nasilje nad krščanskimi ustanovami, cerkvami, šolami in podobno. Obstaja možnost, da bodo imele z Modijevim prihodom na oblast oziroma stranko BJP, te oborožene hindujske militantne skupine tudi kritje,« je še pojasnil p. Cervellera.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...